Cheese valley cheeses and cheese farmer
© Jan Bijl via NBTC
Categorie:Gouda

Cheese Valley: Gouda en verder

Kaas maakt al sinds de Middeleeuwen een belangrijk onderdeel uit van de Nederlandse economie en cultuur. Het is dan ook niet verrassend dat de gemiddelde Hollander wel 15 kilo kaas per jaar eet. Daarom is het ook niet meer dan logisch dat er in Nederland een gebied te vinden is dat Cheese Valley wordt genoemd en bestaat uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Elk van deze gebieden speelde en speelt een belangrijke rol in de Nederlandse voedingsmiddelensector. Natuurlijk is Cheese Valley de beste locatie om verschillende interessante attracties te vinden, waaronder een aantal leuke kaasmarkten, -winkels en -musea.

  • Proef heerlijke lokale kazen en producten op de authentieke markten in Cheese Valley.
  • Leer meer over eeuwenoude Hollandse kaasproductiemethoden en tradities in de musea in Cheese Valley.
  • Ontsnap aan het stadsleven en geniet van de prachtige landelijke charme van Krimpenerwaard.
Adres:
Markt 35
2801JK Gouda
Toon locatie in Google Maps

Cheese Valley 2022 - Gault & Millau

Chef-kok Remco Kuijpers van restaurant Lizz in Gouda verrast met een smaakpallet van verfijnde gerechten opgebouwd rond seizoensproducten uit Cheese Valley. Lees meer
Categorie: Naar de site

Where Chefs Eat

Ontdek Cheese Valley

Goudse kaas is wereldwijd beroemd. Het is zelfs een van de grootste en belangrijke exportproducten van Nederland. Wat velen zich niet realiseren is dat Goudse kaas meestal niet in de stad Gouda wordt gemaakt maar in de dorpen en boerderijen in het omliggende gebied: Cheese Valley. De naam Goudse kaas stamt uit de Middeleeuwen, toen de stad Gouda de exclusieve marktrechten verkreeg om kaas te verkopen in het graafschap Holland (zoals het toen heette). Daarna reisden alle boeren naar de markt in Gouda om hun waren te verkopen. Inmiddels zijn er nog zo’n 300 Nederlandse boeren die in deze regio ‘boerenkaas’ produceren.

Cheese Valley ligt tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dankzij deze centrale locatie kunt u Cheese Valley gemakkelijk bezoeken op doorreis tussen de grote steden in het westen van Nederland. Bezoek dus een van de kaasmusea in de regio, zie hoe de kaas wordt gemaakt en gerijpt en bezoek de eeuwenoude kaasmarkten die op verschillende momenten in het jaar worden gehouden in Gouda en Woerden. Zo ervaart u het zuiveltheater en ontdekt u hoe het allemaal is begonnen.

De vier regio's in Cheese Valley

Cheese Valley kan worden opgedeeld in vier verschillende gebieden:

Gouda

Deze stad in de provincie Zuid-Holland staat wereldwijd bekend om zijn kaas. De middeleeuwse kaasmarkten waren hierin bepalend en gaven de stad zijn bijzondere reputatie. ‘Boerenkaas’, ‘Noord-Hollandse Gouda’ en ‘Gouda Holland’ zijn door de Europese Unie geregistreerd als producten met een beschermde geografische aanduiding, wat betekent dat ze alleen in Nederland mogen worden gemaakt met melk van Nederlandse koeien. De legendarische Gouda kaasmarkt wordt nog steeds van april tot en met augustus gehouden op de donderdag, zodat bezoekers kunnen zien hoe kaas in het verleden werd verhandeld.

Bodegraven-Reeuwijk

In dit bekende kaashandelscentrum staan een aantal belangrijke kaasmagazijnen. Het Kaasmuseum Bodegraven is absoluut de moeite waard. Hier ziet u de gereedschappen waarmee kaas vanaf de 19e eeuw werd gemaakt en authentieke foto’s en documenten over het boerenleven in het Groene Hart. Voor de stadskerk staat zelfs een prachtig kaasmonument.

Woerden

Woerden is een Nederlandse stad die nauw is verbonden met de kaashandel en -productie. De oudste bekende boerenmarkt in deze regio dateert uit 1410 en de populaire kaasmarkt, die van half april tot half augustus op zaterdag op de centrale markt wordt gehouden, bestaat al sinds 1885. Hier kunt u de lekkerste kazen proeven en kopen, en de Tableau’s Vivant bewonderen. Of bezoek in Woerden een van de evenementen in het teken van kaas, zoals de Graskaasdag en de Historische Kaasmarkt.

Krimpenerwaard

Dit rustige gebied ligt ten zuiden van Gouda. De melk van Krimpenerwaardse koeien is het belangrijkste ingrediënt van de verrukkelijke boerenkazen uit deze regio. Met zijn charme, individualiteit en cultuur is het feitelijk een van de best bewaarde geheimen van Nederland. U kunt deze regio het beste bezoeken in de lente wanneer de koeien weer de wei in mogen. Dit uitzicht gecombineerd met de geur van vers gras en de landelijke vergezichten maken het tot een onvergetelijke ervaring.

Te zien en te doen in Cheese Valley

De kaasmarkten in Cheese Valley mag u niet missen. De Gouda kaasmarkt biedt een pittoreske blik op de rijke geschiedenis en cultuur van het gebied. Bezoekers kunnen het populairste product uit de regio leren kennen. De markt wordt gehouden op de meeste donderdagen vanaf april tot eind augustus. Andere bekende markten zijn de boerenmarkt op het Kerkplein in Woerden en de herfstmarkt in Bodegraven. De Waag in Gouda is een historisch gebouw uit 1668. Hier vindt u een tongstrelende kaas- en cadeauwinkel, waar u ook een kaasproeverij kunt ervaren en een rondleiding door het kaasmuseum kunt bijwonen. . In Woerden moet u vooral een bezoek brengen aan het Kaaspakhuis, een interactief experience center waar u alles ontdekt over de kunst van het kaasmaken.

Redactie tip

Ontdek net zoals de Hollanders het gebied rond Gouda op de fiets. Zo geniet u optimaal van de prachtige omgeving voordat u stopt om een van de mooiste Hollandse kaasmarkten in Gouda mee te maken. Sluit uw dag af met een kaasproeverij en een heerlijk glas wijn in het Kaaspakhuis in Woerden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De Nederlandse Keuken

Proef en ontdek de pure en (h)eerlijke keuken van Nederland.

Lees meer