Sint-Janskerk, Gouda
© VVV Gouda
Categorie:Gouda

Deze Goudse bezienswaardigheden mag je niet missen

In Gouda is van alles te zien. Historische hoogtepunten zoals de Waag, het Stadhuis en de Sint-Janskerk, verborgen schatten in Museum Gouda, alles over kaas bij de Gouda Cheese Experience en lekkers bij de Siroopwafelfabriek. Deze plekken mag je niet missen als je een bezoek aan Gouda brengt.

  • Bezoek de historische hoogtepunten van Gouda.
  • Ontdek het geheim van de Goudse kaas en de echte Goudse siroopwafel.
  • Je bezoek aan Gouda is niet compleet zonder deze bijzondere plekken gezien te hebben.
Adres:
Markt 35
2801JK Gouda
Toon locatie in Google Maps

Sint-Jan en de Goudse Glazen

De Sint-Jan is niet te missen. Deze prachtige kerk torent boven Gouda uit. Het zijn vooral de beroemde Goudse Glazen die de kerk uniek maken. Deze gebrandschilderde ramen dateren grotendeels uit de zestiende eeuw en zijn nergens anders te vinden. In de museumwinkel is een gratis audiotour verkrijgbaar die je langs al het moois dat in de Sint-Jan te vinden is leidt.

Achter de Kerk 2

De Waag

De kaasmarkt van Gouda bestaat al sinds 1198. Voordat spullen op de markt verkocht werden, moesten ze eerst gewogen worden. Dat gebeurde in de Waag. Tegenwoordig is de Goudse Waag een museum waar je alles over de geschiedenis van de Goudse kaasmarkt te weten komt. Op zoek naar meer inspiratie voor tijdens je bezoek? De VVV is hier ook te vinden.

Markt 35

Gouda Cheese Experience

Sinds 2020 is Gouda een topattractie rijker: de Gouda Cheese Experience. Het gebouw van de Gouda Cheese Experience midden in Gouda ziet eruit als een sappig groot stuk Goudse Kaas. Hier maak je een unieke en interactieve reis door het goudgele universum. Via de Melkweg naar de Koe. Leer het vak van Kaasmeester, en natuurlijk: proef de enige echte Goudse Kaas.

Agnietenstraat 21

Museum Gouda

Museum Gouda is de schatkamer van de stad. Hier vind je allemaal bijzondere stukken uit de Goudse geschiedenis. Van een dolcel waar vroeger psychiatrische patienten werden opgesloten tot de Goudse cartons, de originele ontwerpen voor de Goudse Glazen in de Sint-Jan.

Achter de Kerk 14

Het Stadhuis en de Markt

Als je Gouda bezoekt, kan je de Markt en het Stadhuis eigenlijk niet missen. Hier wordt in de zomer elke donderdag de Kaasmarkt gehouden. De Markt is het hart van de stad en de plek waar je het hele jaar door op het terras kunt zitten. Strijk hier vooral neer voor een drankje en kijk hoe het dagelijks leven zich aan je voorbij trekt. Het Stadhuis is een evenementenlocatie en dus niet altijd open voor bezoekers. Bij de ingang staat altijd aangegeven of het Stadhuis die dag open is voor bezoekers.

Markt 1

Siroopwafelfabriek

Gouda staat bekend om haar stroopwafels en de allerlekkerste vind je bij Kamphuisen. Deze bakker bakt ze al sinds 1810 volgens het originele Goudse recept. Bij de Siroopwafel Fabriek ontdek je het geheim van de echte Goudse siroopwafel. Proef de siroopwafel, zoek de geheime doorgang naar de fabriek en kraak de kluis met het recept!

Markt 69

Vond je dit interessant? Ontdek meer