Haarlem Frans Hals Museum Dutch Era artwork
© Ernst Wagensveld via NBTC
Categorie:Haarlem

Frans Hals Museum

In de 17e eeuw wilden burgers hun welvaart en status op het doek vastleggen. Portretten namen toe in populariteit en Frans Hals maakte naam als de beste portretschilder van het land. Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft veel kunstwerken van meesters uit de 16e en 17e eeuw en is de thuisbasis van 's werelds grootste Frans Hals-collectie. 

  • Bewonder de grootste collectie werken van Frans Hals ter wereld bij het Frans Hals Museum.
  • Bekijk zijn beroemde schuttersstukken.
  • Het Frans Hals Museum heeft ook kunst van andere meesters uit de 16de en 17de eeuw in huis.

De Meesterwerken van Frans Hals 

Frans Hals staat vooral bekend om zijn schuttersstukken. Dit zijn groepsportretten van het schuttersgilde zoals die in die tijd werden gemaakt. Aangewezen worden om een portret van hen te maken werd gezien als grote eer en belangrijke taak. Frans Hals werd tot vijf keer toe aangewezen om zo'n belangrijk werk te maken. 

Wat Frans Hals zo goed maakte, was dat hij anders durfde te zijn. Zijn schilderijen zijn realistisch, hebben een typische setting en lijken tot leven te komen. Hij wist hoe hij een moment moest vastleggen en het op het doek tot leven kon brengen. Telkens als u een van de groepsportretten van Frans Hals bekijkt, ziet het schilderij eruit alsof u een moment tussen vrienden verstoort.  

Monet, Corbet en u 

Het werk van Frans Hals is in de 19e eeuw van grote invloed geweest. Grote meesters uit het impressionisme, zoals Monet, Corbet en Manet, bezochten het Frans Hals Museum om zijn kunst te bewonderen. Nu is het uw beurt om de meesterwerken van Frans Hals en veel van zijn tijdgenoten te bekijken.

Museum in bloei

Elk voorjaar is het Frans Hals Museum in de ban van bloemen. De zalen en gangen worden door vrijwilligers versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst. De tulpen, narcissen, hyacinten en andere voorjaarsbloemen worden tentoongesteld in diverse vazen uit de collectie van het museum.

Eén museum op twee locaties

Het Frans Hals Museum en De Hallen zijn vanaf 30 maart 2018 samen verder gegaan onder één naam. Het museum wil hiermee laten zien dat de kunstgeschiedenis een continu verhaal vertelt. Tegenwoordige kunst krijgt pas betekenis in relatie tot de kunst die aan haar vooraf is gegaan en het combineren van kunst uit verschillende tijdsvakken, levert nieuwe verhalen en een rijke kijkervaring op. Op beide locaties zullen tentoonstellingen te zien zijn, waar oude en nieuwe kunst elkaar ontmoeten en prikkelende relaties aangaan.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer