© Haarlem Marketing
Categorie:Haarlem

Hofjesroute Haarlem

Haarlem is met meer dan twintig hofjes een echte hofjesstad. Deze hofjesroute leidt u langs veertien mooie binnentuinen en verstopte hofjes. Begin op de Grote Markt en wandel de Barteljorisstraat in, waar het Hofje van Oorschot ligt (let op, dit hofje is niet langer openbaar toegankelijk).

  • Ontdek de verborgen hofjes in het centrum van Haarlem.
  • Zie hoe hulpbehoevende ouderen vroeger leefden.
  • Geniet onderweg van een heerlijk kop koffie of uitgebreide lunch.
Via de Krocht loopt u in een rechte lijn de Ursulastraat in, waar op nummer 16 het Remonstrantse Hofje ligt (let op, dit hofje is niet vrij toegankelijk). Loop door via de Magdalenastraat naar de hofjesstraat van Haarlem: de Witte Herenstraat. Aan uw rechterhand liggen respectievelijk het Luthers Hofje, het Frans Loenenhofje en het Coomanshofje.
Sla aan het einde van de straat linksaf de Zijlstraat in en neem de derde straat rechts. ’t Pand leidt u achter het stadhuis naar het Prinsenhof: een oude kruidentuin met een kleine vredestempel en een beeld van Laurens Jansz. Coster (volgens Nederlanders de uitvinder van de boekdrukkunst). Vervolg het pad langs het Stedelijk Gymnasium en ga links via de Jacobijnestraat naar het Huis van Schagen op Koningstraat 20. Wanneer de deur open is, moet u even naar binnen en een blik werpen op de binnentuin. Loop de Koningstraat uit en ga via de Gierstraat rechts naar de Botermarkt. Gebruik uw speurneus om de vier woningen van het verstopte Bruiningshofje aan uw rechterhand te ontdekken. Sla aan het einde van de straat linksaf de Tuchthuisstraat in en bezoek het Brouwershofje op nummer acht. Ga aan het einde links de Breestraat in en vervolgens rechtsaf naar de Gierstraat waar zich de bijzondere Wijnkoperij Okhuysen bevindt.
Via de Korte Gierstraat loopt u naar het Hofje van Guurtje de Waal op de Lange Annastraat 40. Vervolg uw weg naar het Nieuwe Kerksplein en open de deur bij het rode nummer 11. Via een gangetje komt u uit in het Proveniershof, dat u weer kunt verlaten via de grote poort naar de Grote Houtstraat. Loop in de richting van de rivier Spaarne en sla rechtsaf de Korte Houtstraat in, die ook wel bekend staat als de groenste straat van Haarlem.
Nu moet u even slingeren door de stad. Ga rechtsaf de Lange Annastraat in, sla linksaf de Doelstraat in en direct weer rechtsaf de Lange Raamstraat naar het plein ‘de vijfhoek’ dat zijn naam dankt aan de vijf straten, die hierop uitkomen. Loop door de Drapenierstraat, ga rechts de Vlamingstraat in. Zo wandelt u in een rechte lijn tegen het Hofje van Loo.
Voor de laatste drie hofjes van deze route moet u eerst terug over de Botermarkt, Gedempte Oude Gracht, de Schagchelstraat naar de Warmoesstraat. Op nummer 23 ligt het Hofje In den Groenen Tuyn. Dit hof is geopend tussen 10.00 en 12.00 uur en u moet aanbellen om binnen te komen. Ga de hoek om over de Oude Groenmarkt en Damstraat en sla linksaf de Nieuwe Appelaarsteeg en rechtsaf de Wijde Appelaarsteeg in. Op nummer 11 vindt u het Hofje van Bakenes, het oudste en nog bestaande hofje van Nederland dat dateert uit 1395. Langs de tuin komt u uit bij het nieuwste hofje van Haarlem, het Johannes Enschedéhof uit 2007. U kunt het hof verlaten via een grote grijze deur en over de Lange Begijnstraat en Riviervismarkt terug keren naar het beginpunt: de Grote Markt.

Vond je dit interessant? Ontdek meer