© Haarlem Marketing
Categorie:Haarlem

Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Het is wat verwarrend, maar Haarlem heeft twee Sint Bavokerken. Op de Grote Markt staat de protestante St. Bavokerk en vlak buiten de historische binnenstad ligt de rooms-katholieke Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Het is een jonge kerk, die werd opgeleverd in 1930 en al snel door de Paus werd verheven tot basiliek. De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is de op één na grootste kerk van Nederland en zeker een bezoek waard.

  • Bewonder de grandioze architectuur van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo.
  • Neem een kijkje bij de kunstschatten in het KathedraalMuseum onder de kerk
  • Dagelijks worden er rondleidingen gegeven door de basiliek.
Adres:
Leidsevaart 146
2014HE Haarlem
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Bouw van de kerk

Kosten noch moeite zijn gespaard om van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo een bijzondere kerk te maken. Qua afmeting is de kerk te vergelijken met de Dom in Keulen, de buitenkant telt talloze bijzondere ornamenten, de binnenkant zit vol versieringen en heeft een stralende koepel. Toch is het interieur van de basiliek door geldgebrek nooit helemaal afgemaakt.

KathedraalMuseum

Alsof de architectuur, het orgel, de ornamenten, de versieringen en de omvang van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo niet genoeg is om te imponeren, vindt u in de crypte onder de basiliek het KathedraalMuseum, vol bijzondere kunstschatten. Tussen alle gouden en zilveren voorwerpen is het meest bijzondere voorwerp een monstrans, die gemaakt is van gedoneerde en versneden sieraden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer