Categorie:Haarlem

Molen de Adriaan

De Adriaan in het centrum van Haarlem is een stellingmolen die uitkijkt op de pittoreske rivier het Spaarne. De molen werd oorspronkelijk gebouwd in 1778 maar is recentelijk opnieuw opgetrokken na een verwoestende brand in 1932. Er wordt een rondleiding gegeven over windmolens in het algemeen. Met behulp van modellen en presentaties wordt uitgelegd hoe machines door de wind kunnen worden aangedreven. Bezoekers staan vaak versteld over de veelzijdigheid van deze molens en hoeveel ze betekenden voor de omringende gemeenten. Vanaf het platform boven de rivier heeft men een overweldigend uitzicht op het oude Haarlem.

  • Molen de Adriaan is één van de mooiste molens van Nederland.
  • Laat u rondleiden door de vandaag de dag nog steeds werkende molen.
  • Bewonder het uitzicht over het de historische binnenstad van Haarlem vanaf de molen.
Adres:
Papentorenvest 1A
2011AV Haarlem
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Geschiedenis van De Adriaan

De plaats waarop de windmolen verrijst is ook de fundering van de torenvesting die het centrum van de stad beschermde. Hier werden cement, verf en tras geproduceerd. Een latere eigenaar maakte er een tabaksmolen van. Eeuwenlang was dit een van de mooiste windmolens van Nederland. Toen de molen in 1932 afbrandde, verloor de stad een geliefd monument. Het duurde zeventig jaar voordat de burgers van Haarlem voldoende geld konden inzamelen om de molen te herbouwen.

Bezoek de windmolen aan de Spaarne

Tijdens een bezoek aan Haarlem kunt u een rondleiding krijgen door Molen De Adriaan. De molen kan op zaterdag werkend worden gezien als de weersomstandigheden goed zijn. Op alle dagen worden rondleidingen gegeven. De stad is klein en alhoewel er parkeerplaatsen voorhanden zijn, is het prettig door het stadje te wandelen. Haarlem ligt op slechts 15 minuten per trein vanaf Amsterdam. Tijdens een grachtencruise door de stad ziet u de bezienswaardigheden vanaf het water. Het is een kleine wandeling naar de molen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer