© Hans Guldemond
Categorie:Haarlem

Monumentenroute Haarlem

Haarlem leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling langs alle monumenten die deze historische stad rijk is. De wandeling zelf duurt zo'n anderhalf uur, maar u komt onderweg zoveel moois tegen dat u de hele dag in Haarlem kunt vertoeven.

  • Maak een wandelroute door het prachtige Haarlem.
  • Geniet van de prachtige gebouwen en het Spaarne.
  • Combineer met een bezoek aan een museum.
Start uw ochtend in Haarlem met een kopje koffie op de Grote Markt. Neem de tijd om de tientallen bijzondere monumenten aan dit centrale plein in u op te nemen. De wandelroute door Haarlem begint voor het oudste stadhuis van Nederland, waar ulinksaf de Koningsstraat inslaat. Let op nummer 37 waar u het beeld van een bakker kunt spotten, die herinnert aan de voormalige bakkerij. Aan het eindevan de straat komt u langs de VVV (Verwulft 11).
Ga de Gierstraat in en koop bij de eeuwenoude drogisterij op nummer 3 het wondermiddel tegen alle kwalen: Haarlemmerolie. Loop verder via de Breestraat, de Lange Raamstraat en de Nieuwe Kerk en het Nieuwe Kerksplein naar de groenstestraat van Haarlem: de Korte Houtstraat. Wandel door naar de Grote Houtstraat, de Grote Houtbrug en het Houtplein naar de Dreef, waar op nummer 3 het paviljoen Welgelegen ligt. Het huidige provinciehuis en voormalige buitenhuisvan Napoleon ligt aan het stadspark Haarlemmerhout. Heeft u tijd over, maak daneen extra rondje door het park en bestel een lunch in het theehuis.
Keer terug over de brug en sla rechtsaf de Gasthuisvest op en neem de tweede straat linksnaar het Frans Hals Museum (Groot Heiligland 62). Neem de tijd om de wereldberoemde schutterstukken van Frans Hals te bewonderen. Vervolg daarna uw route en sla aan het einde van de straat rechtsaf en direct daarna linksaf de Kleine Houtstraat in. Slenter van winkel tot winkel in een rechte lijn door naar de Lange Veerstraat en ga pas rechtsaf als u de Damstraat heeft bereikt. Hier ligt aan het eind aan uw linkerhand de mooie Waag. Trakteer uzelf op een wijntje of biertje met een portie bitterballen en geniet van het uitzicht over rivier het Spaarne.
Na deze welverdiende break slaat u linksaf en loopt u langs het water in de richting van het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum (Spaarne 16). Sla linksaf bij de beeldige Bakenessegracht en loop via de Korte Begijnestraat naar de Lange Begijnestraat langs de Toneelschuur en de Philharmonie. De Riviervismarktleidt u terug naar de Grote Markt en prachtige monumenten de Hoofdwacht, St. Bavokerken De Hallen.
De totale tocht loopt u zonder pauzes in anderhalf uur, maar we raden u aan om af en toe te pauzeren op een terras en de route tecombineren met een bezoek aan het Frans Hals Museum of het Teylers Museum.

Vond je dit interessant? Ontdek meer