© Shutterstock
Categorie:Haarlem

Stadhuis Haarlem

Al honderden jaren worden er besluiten genomen in de prachtige zalen van het stadhuis. De Gravenzaal is de bekendste en wordt gebruikt als ontvangstruimte en trouwzaal. Wilt u het interieur van het stadhuis met eigen ogen bewonderen, dan moet u een rondleiding plannen tijdens de open monumentendag of hier trouwen.

  • Bewonder het prachtige, Middeleeuwse stadhuis van Haarlem.
  • Neem binnen een kijkje tijdens de open monumentendag.
  • Strijk neer op een terras tegenover het stadhuis en zie bruidsparen langskomen om te trouwen.
Adres:
Grote Markt 2
2011RD Haarlem
Toon locatie in Google Maps

Hartjesdag

Van oorsprong was het stadhuis van Haarlem een jachtslot van de graaf. Hij liet het bouwen in 1250 en organiseerde er ieder jaar ‘Hertjesdag’. De elite werd dan uitgenodigd door de graaf om op hertjes te jagen en daarna in zijn slot te genieten van een groots feest. In de loop der tijd is hertjesdag veranderd in hartjesdag. Dit carnavaleske feest wordt nog steeds gevierd op de derde maandag van augustus in Haarlem, Bloemendaal en delen van Amsterdam.

De beul van Haarlem

Onder het stadhuis bevinden zich nog steeds de kerkers, die herinneren aan de tijd dat het gebouw ook een gerechtsgebouw was. De beulen van Haarlem hadden een reputatie die ver voorbij de stadsgrenzen reikte. De beul werd zelfs tegen betaling verhuurd aan andere steden. Het gezegde ‘zo brutaal als de beul van Haarlem’ wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om brutale mensen aan te duiden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer