Trees in citypark Haarlemmerhout in Haarlem
© Shutterstock
Categorie:Haarlem

Stadspark Haarlemmerhout

De inwoners van Haarlem zijn maar wat trots op hun park Haarlemmerhout. In 1830 werd het eeuwenoude bos heringericht in Engelse landschapstijl en kwamen rijke handelaren hier met hun gezin om tot rust te komen. Tweehonderd jaar later is de Haarlemmerhout nog altijd een prachtige oase van rust. Tussen de monumentale bomen vindt u een theehuis, muziekkapel, hertenkamp, kinderboerderij en pannenkoekenhuisje.

  • Al 200 jaar een oase van rust.
  • Bekijk het paleis van Napoleon.
  • Geniet van de rust of bezoek een van de festivals.
Adres:
Hertenkamplaan 1
2012CV Haarlem
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Het paleis van Napoleon

De Haarlemmerhout heeft een bijzondere relatie met Napoleon. Eind achttiende eeuw liet een rijke bankier zijn buitenhuis ‘Paviljoen Welgelegen’ bouwen in de Haarlemmerhout. Lang kon hij er niet van genieten, want toen het Franse leger Nederland binnentrok, vluchtte de bankier naar Engeland. De Franse keizer Napoleon stelde zijn broer Lodewijk Napoleon aan als hoofd van het koninkrijk Nederland en die kocht het ‘Paviljoen Welgelegen’. Na de Franse overheersing heeft prinses Wilhelmina er nog gewoond en sinds 1930 doet het paviljoen dienstals provinciehuis van Noord-Holland. Echter, in de volksmond wordt Paviljoen Welgelegen nog altijd het paleis van Napoleon genoemd.

Festivals in de Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is in trek bij jong en oud. Kinderen spelen in de kinderboerderij, gezinnen picknicken op mooie dagen in het gras en sportievelingen komen hier hardlopen. Geregeld worden er concerten gegeven in de muziekkapel, maar het grootste feest dat hier wordt gevierd is Bevrijdingspop. Duizenden muziekliefhebbers nemen op 5 mei het park over en genieten van optredens van nationale en internationale artiesten.

Wilt u de Haarlemmerhout bezoeken, loop dan in kwartier tijd in een rechte lijn vanaf de Grote Markt over de Grote Houtstraat naar de Haarlemmerhout.

Vond je dit interessant? Ontdek meer