Station, Haarlem
© Cris Toala Olivares via Haarlem Marketing
Categorie:Haarlem

Station Haarlem

Het spoor tussen Haarlem en Amsterdam is de eerste treinverbinding van Nederland. Bij zo’n bijzondere verbinding moest ook een mooi station komen. Het station van Haarlem werd in 1839 geopend en vervangen door een nieuw gebouw in 1906. Het station zit vol bijzondere versierselen en verhalen.

  • Haarlem station is al in 1839 gebouwd.
  • Enige station gebouwd in Art Nouveau stijl.
  • Dit station is voor diverse filmopnames gebruikt.
Adres:
Stationsplein 11
2011LR Haarlem
Toon locatie in Google Maps

Art Nouveau

Het station van Haarlem is het enige station dat gebouwd is in de Art Nouveau- of Jugendstil-stijl. Het gebouw is versierd met tegeltableaus, glas in lood, houtsnijwerk en siersmeedwerk. Op het perron vindt u de oorspronkelijke wachtkamers voor de eerste, tweede en derde klasse. In de laatstgenoemde ruimte bevindt zich tegenwoordig de cafetaria.

Het seinhuis

Midden op het perron staat nog het oorspronkelijke seinhuis. Vanaf dit seinhuis, wat ook wel de seinhuisburcht wordt genoemd, had de treindienstleider een goed uitzicht over alle binnenkomende en vertrekkende treinen. Mocht u hier de trein missen, loop dan een rondje door het station om deze en vele andere bijzonderheden te bewonderen.

Tip van de redactie

Haarlem station is centraal gelegen tussen Amsterdam en Zandvoort. In 15 minuten staat u op Amsterdam Centraal en in slechts 10 minuten brengt de trein u naar de kust van Zandvoort.

Vond je dit interessant? Ontdek meer