Couple looking down from balustrade Teylers Museum Haarlem
© Ernst Wagensveld via NBTC
Categorie:Haarlem

Teylers Museum

Teylers Museum opende in 1784 de deuren voor het publiek. Pieter Teyler van der Hulst was enkele jaren eerder overleden en had zijn kunstcollectie aan een stichting nagelaten om kunst en wetenschap te promoten. Het eerste en oudste museum van Holland is sinds die tijd niet veel veranderd en de objecten uit de 18e eeuw zijn nog steeds uniek. 

  • Bewonder de uiteenlopende collectie van het Teylers Museum.
  • Bezoek het eerste én oudste museum van Nederland.
  • Van fossielen tot platen van Rembrandt en Michelangelo, in het Teylers Museum vindt u het allemaal.

Teylers Collectie 

Het museum bezit fossielen, mineralen, natuurkundige instrumenten, munten, medailles en veel schilderijen, tekeningen en platen van artiesten zoals Rembrandt en Michelangelo. Het lijkt misschien een onlogisch samengestelde collectie, maar dit is wel het oudste museum van Nederland. In die tijd werd wetenschap ook gezien als een kunstvorm. De principes van de Verlichting waren pas net gevormd. 

Terug in de Tijd 

Het Teylers Museum neemt u mee terug in de tijd. De grote en diverse collectie is absoluut de moeite waard. Na een ochtend in het museum hebt u de rest van de dag nodig om de indruk van alle mooie kunstwerken en verrassende wetenschappelijke objecten te verwerken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer