Jacobijnerkerk Leeuwarden
© Mijke Bos via Merkfryslan Roal
Categorie:Leeuwarden

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

Leeuwarden heeft een prachtige, historische binnenstad vol bijzondere bezienswaardigheden. Geniet van de bijzondere en Middeleeuwse gebouwen, monumentale schepen en vergeet vooral niet de Nederlandse Toren van Pisa te bezoeken, de scheve Oldehove. Eén ding is zeker, uw bezoek aan Leeuwarden is niet compleet zonder deze bijzondere plekken gezien te hebben!

  • Beklim de Nederlandse Toren van Pisa: De Oldehove.
  • Geniet van de vele monumenten in Leeuwarden.
  • Bewonder de varende monumenten in de Museumhaven.

De Oldehove

Het had zo mooi moeten worden, een ruim 120 meter hoge kerktoren in het hartje van Leeuwarden. De bouw van de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden, startte al in 1529. Na 10 meter de hoogte in bouwen bleek dat de toren scheef zakte. De bouwmeester heeft nog geprobeerd het te corrigeren, maar toen de toren de 40 meter aantikte bleek hij niet alleen scheef, maar ook krom. De Oldehove werd nooit afgemaakt, maar is wel uitgegroeid tot een symbool van Leeuwarden.  

Vandaag de dag kunt u de 183 traptreden op klimmen om boven te genieten van het uitzicht over Leeuwarden. De toren is van april t/m oktober dagelijks geopend voor het publiek.

De Blokhuispoort

Wat vroeger een gevangenis was, is tegenwoordig een bruisend cultureel centrum. Al rond 1500 stond op deze plek een gevangenis. Uiteindelijk heeft de Blokhuispoort nog tot 2007 dienst gedaan als huis van bewaring. Loop er langs en ervaar de rijke geschiedenis van de oude gevangenis. Voor een hapje of drankje kunt u terecht bij restaurant Proefverlof in de Blokhuispoort. Ook vindt u hier de VVV.

Museumhaven

Liefhebbers van oude schepen moeten vooral langs de Museumhaven van Leeuwarden wandelen. De schepen die aan de Willemskade liggen zijn vaak ruim honderd jaar oud en mogen met recht drijvende monumenten genoemd worden. De meeste schepen worden tegenwoordig bewoond en zijn niet van binnen te bekijken. Wilt u toch een kijkje nemen? Ga dan eten bij ’t Pannekoekschip, een pannenkoekrestaurant aan boord van tweemastklipper. 

Grote of Jacobijnerkerk

De Grote of Jacobijnerkerk is de grootste Middeleeuwse kerk van Leeuwarden. Hier werden vroeger de Friesche leden van de Nassau familie, de voorouders van onze huidige koning, bijgezet na hun overlijden. De familie had zelfs haar eigen ingang voor de kerkdiensten. Het zogenaamde Oranje Poortje is nog steeds duidelijk te herkennen aan het wapen van de familie boven de deur. De kerk wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor diensten, dus check van te voren of de kerk open is voor bezoekers.

De Waag

Vroeger werden in de Waag op de Nieuwestad zuivelproducten verhandeld, nu kunt u in dit gebouw uit 1596 heerlijk lunchen, dineren of borrelen. Geniet van de historische sfeer en doe met mooi weer een drankje op het terras.

Vond je dit interessant? Ontdek meer