© Kees Hummel via Leiden Marketing
Categorie:Leiden

Academiegebouw Leiden

Het oudste gebouw van Leiden is het Academiegebouw. Een oorspronkelijk klooster uit de 15de eeuw werd in de 1581 door de Universiteit Leiden geannexeerd. Ondanks diverse verbouwingen en renovaties is de neogotische stijl altijd intact gebleven. Tegenwoordig speelt het Academiegebouw nog altijd een belangrijke rol voor studenten. Ceremonies, zoals afstuderen en promoties, worden spelen zich dagelijks af in het Academiegebouw.

  • Bewonder het oudste gebouw van Leiden.
  • Bekijk ook het zweetkamertje, waar afgestudeeren van Universiteit Leiden hun naam op de muur mogen schrijven.
  • Vraag een rondleiding aan via de plaatselijke VVV.
Adres:
Rapenburg 73
2311GJ Leiden
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Zweetkamertje

Het ‘zweetkamertje’ is de bekendste kamer van het Academiegebouw. Het betreden van het zweetkamertje is waar alle Leidse studenten van dromen. In het zweetkamertje wachten examenkandidaten op hun uitslag. Afgestudeerden en promovendi schrijven hun naam hier op de muur. Tussen de duizenden handtekeningen staan onder andere die van enkele leden van de Koninklijke Familie, Winston Churchill en Nelson Mandela.

Bezoek het Academiegebouw

Het Academiegebouw is één van de belangrijkste rijksmonumenten van Leiden. U vindt het Academiegebouw u op het Rapenburg 73. Wilt u een rondleiding door het gebouw dan moet u van tevoren contact opnemen. Het is ook mogelijk om een rondleiding via de lokale VVV aan te vragen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer