Canal in Leiden
© trabantos via Shutterstock
Categorie:Leiden

De grachten van Leiden

De Leidse grachten maakten in de zeventiende eeuw al deel uit van het stadsplan. De buitenste gracht werd gegraven om de stad te beschermen. Rondom de historische binnenstad ligt een zes kilometer lange vestinggracht. De Leidse singels vormen één van de grootste stadsverdedigingswerken van Europa waarvan de structuur nog intact is. De Leidse grachten lopen dwars door de stad en zijn voorzien van kades begroeid met bomen waar boten kunnen afmeren.

  • Leiden is na Amsterdam de stad met de meeste bruggen, grachten en singels.
  • Leiden heeft maar liefst 28 kilometer aan waterwegen en 88 bruggen.
  • Ontdek Leiden vanaf het water met een rondvaart of elektrische sloep.

Varen in Leiden

Ontdek Leiden vanaf het water en geniet van een heel ander uitzicht. Vaar door de grachten singels en bekijk de historische binnenstad met prachtige herenhuizen en monumenten met mooie gevels. Langs het water vindt u ook het mooiste stadspark binnen de singels: het Plantsoen. Tijdens uw vaartocht in Leiden ontkomt u er niet aan onder bijzondere bruggen te varen, zoals de Visbrug en de Koornbrug met zijn schitterende overkapping.

Er is een breed aanbod in rondvaarten en arrangementen, maar u kunt ook zelf een elektrische sloep huren. Als u zelf een elektrische sloep huurt kunt u makkelijk uw boot aanmeren voor een picknick of lunch. Ook kunt u terecht bij een van de vele eet- en drinkgelegenheden langs het water even te ontspannen.

Tickets voor rondvaarten en verschillende arrangementen kunt u bij de verschillende rederijen krijgen op de Beestenmarkt, de Blauwpoortsbrug of aan de Apothekersdijk, op twee tot vijf minuten loopafstand van het Centraal Station. Voor meer informatie over rondvaarten of bootverhuur kunt u ook contact opnemen met de plaatselijke VVV.

Prachtige Omgeving

Leiden is ook een prima vertrekpunt voor mooie dagtochten in de omgeving. Vaar naar de Kagerplassen, die door iedereen ‘de Kaag’ wordt genoemd. De Kaag is een uitgestrekt plassengebied op nog geen half uur varen van het centrum van Leiden. Met tientallen molens en oude boerderijen langs het water is het één van de mooiste vaargebieden van het land. Ook vaart u zo naar plaatsen als Katwijk, Den Haag en zelfs naar Delft.

Tip van de redactie: Bestel een picknickmand als u een sloep huurt.

Vond je dit interessant? Ontdek meer