© TasfotoNL via Shutterstock
Categorie:Leiden

Het Rapenburg

Het Rapenburg is de mooiste gracht van Leiden. Langs het Rapenburg staan de mooiste herenhuizen en 18de eeuwse aardrijkskundigen riepen het ooit uit tot het mooiste plekje van de wereld. Loop zelf ook een keer langs het Rapenburg en bewonder alle huizen, het Academiegebouw, het Rijksmuseum van Oudheden, de Hortus botanicus en het Sieboldhuis.

  • Wandel langs de mooiste gracht van Leiden.
  • Bezoek de musea aan het Rapenburg.
  • Vergeet niet een foto te maken op een van de bruggen.

Koningshuis op het Rapenburg

Verschillende leden van de Koninklijke Familie brachten hun studententijd door in een studentenhuis aan het Rapenburg. Prins Willem-Alexander woonde op nummer 116 en koningin Beatrix op nummer 45. Een bekende scene uit een Nederlandse oorlogsfilm (Soldaat van Oranje van Paul Verhoeven) werd opgenomen op het balkon Rapenburg 56.

Japanse keizer op het Rapenburg

In het jaar 2000 was de Japanse keizer op bezoek in Nederland. Hij verliet het Sieboldhuis en was met zijn gevolg op weg naar de Hortus Botanicus toen er iets heel ongebruikelijks gebeurde. Bij nummer 51 maakte de keizer een praatje met drie studenten. In Japan zou het ondenkbaar zijn dat de keizer op deze manier in gesprek was met ‘gewone’ mensen. Later is er op deze plek een plaquette onthuld, die herinnert aan dit bijzondere moment.

Vond je dit interessant? Ontdek meer