© Cornelie van Vliet
Categorie:Leiden

Hortus Botanicus Leiden

In het historische stadscentrum van Leiden vind je de oudste botanische tuin van Nederland, de Hortus botanicus. Deze prachtige tuin heeft een grote collectie met plantensoorten uit Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika. Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa.

  • Bezoek de oudste botanische tuin van Nederland.
  • Bewonder de bijzondere planten- en bloemensoorten.
  • Kom tot rust in deze groene oase in de binnenstad van Leiden.
Adres:
Rapenburg 73
2311GJ Leiden
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Verschillende Tuinen

De Hortus botanicus verzamelt en onderzoekt al vier eeuwen lang planten van over de hele wereld. In de Japanse, historische, winter-, rozen-, varen- en medicinale kruidentuinen, de Voortuin en de tropische kas zijn meer dan 10.000 soorten planten en tientallen vogelsoorten te zien.

De eerste tulp en andere highlights

Hoogleraar en directeur van de hortus Carolus Clusius kweekte eind 16e eeuw voor het eerst succesvol tulpen in Nederland. De tulp werd in de 17e eeuw een statussymbool en tijdens de ‘Tulpenmania’ zelfs zo waardevol als een Amsterdams grachtenpand. In de hortus is een Bollenbak, waarin je kan volgen hoe tulpen werden gekruist om bepaalde eigenschappen te verkrijgen. Verschillende soorten uit de begintijd groeien nog steeds in de Leidse hortus.

De hortus herbergt nog een aantal andere planten die tot de verbeelding spreken. Enkele kroonjuwelen zijn de reuzenwaterlelie, de ‘penisplant’, een goudenregen uit 1601 en de azuurblauwe jadebloem.

Kom tot rust in Leiden

De Hortus botanicus is niet zomaar een botanische tuin waar onderzoek wordt gedaan. Het is ook een plaats waar mensen komen om te leren of tot rust te komen en te ontspannen. Hoewel de Hortus botanicus zich midden in het stadscentrum bevindt, is het een oase van rust. In het Hortus Grand Café of op het beschutte terras kun je terecht voor een heerlijke kop koffie, thee met een taartje, lunch of borrel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Bloemen

Duik in de het verhaal van de Nederlandse bloemen, ontmoet kwekers en bloemisten en ontdek de beste insider tips.

Ga naar Bloemen