© DavidNNP via Shutterstock
Categorie:Leiden

Molen de Valk

Molen de Valk is een in 1785 opgetrokken windmolen. Het is een van de meest herkenbare plekken in Leiden. De molen staat vlakbij Leiden Centraal Station, waar elke bezoeker die de stad in gaat erlangs loopt.  In 1966 werd de Valk een gemeentelijk museum waar een verzameling fascinerende voorwerpen uit het maalproces tentoon wordt gesteld. Ook vindt men hier gereedschappen en boeken van de laatste molenaar. Sommige van deze spullen dateren uit 1930.

  • Bezoek het museum in de molen.
  • Koop meel uit deze nog werkende molen.
  • Bekijk de laatst overgebleven molenaarswoning van Nederland.
Adres:
2e Binnenvestgracht 1
2312BZ Leiden
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De molen bezoeken

De windmolen maalt nog steeds en u kunt hier volkoren meel kopen. Op de eerste verdieping bevindt zich de enige overgebleven molenaarswoning in Holland. Het meubilair in de keuken, woonkamer en ontvangstruimte komt nog uit 1900. De tentoonstelling in de slaapkamers op de eerste en tweede verdieping bestaat uit een audiovisueel programma en de geschiedenis van graanmolens, waaronder een verzameling oude Hollandse voorwerpen. Hierboven liggen de maal-, steen- en luizolder.

Bezoek Molen de Valk voor een stukje Hollandse cultuur

Bij een bezoek aan Holland mag u deze werkende molen c.q. museum in Leiden natuurlijk niet missen. Vlakbij ligt De Bruine Boon, een café met geweldig uitzicht op de windmolen. Hier kunt u even ontspannen en genieten van een kop koffie in de zon. Even verderop in dezelfde straat ligt het Rijksmuseum voor Volkenkunde. De windmolen ligt op slechts vijf minuten lopen van Leiden Centraal Station. De openingstijden zijn 10.00 tot 17.00 van dinsdag t/m zaterdag en 13.00 tot 17.00 uur op zon- en feestdagen. Op maandag is de molen gesloten. Houd hier rekening mee in uw reisschema zodat u deze geschiedkundige en culturele bezienswaardigheid niet hoeft mis te lopen.

Combineer een bezoek aan Molen de Valk met een rondvaart door de grachten van Leiden en ontdek deze prachtige stad vanaf het water.

Vond je dit interessant? Ontdek meer