© Marc de Haan via Leiden Marketing
Categorie:Musea in Leiden

Japanmuseum SieboldHuis

Het Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is vernoemd naar de eerste westerling die in Japan medicijnen doceerde. Werkzaam als art op de Nederlandse handelsnederzetting verzamelde hij talloze objecten en een prachtige botanische collectie. Zijn planten verspreiden uiteindelijke via de Hortus Botanicus door heel Europa, terwijl de mooiste schatten uit de natuur, kunst en cultuur werden bewaard in het Japanmuseum SieboldHuis. Sinds de 19de eeuw komen bezoekers van heinde en ver af op de permanente collectie van het Sieboldhuis.

  • Een stukje Japan in een Hollands herenhuis.
  • Neus door de collectie Japanse en Nederlandse kunst.
  • Bewonder het prachtige grachtenpand.
Adres:
Rapenburg 19
2311GE Leiden
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Handel tussen Japan en Holland

Nederland heeft een bijzondere handelsrelatie met Japan. In 1641 mocht de Nederlandse VOC als enige Westerse mogendheid handelen met de Japanners. Siebold was een Nederlandse arts en onderzoeker, die tussen 1823 en 1829 in Japan woonde. Hij verzamelde de meest uiteenlopende zaken tot hij in 1829 werd betrapt op het smokkelen van Japanse kaarten naar het Westen. Japan veroordeelde Siebold voor spionage en zette hem uit Japan. De handel tussen beide naties is echter altijd in stand gebleven.

Japan in Leiden

Het Japanmuseum SieboldHuis is een stukje Japan in een Hollands herenhuis in Leiden. In het SieboldHuis worden continu tentoonstellingen georganiseerd met moderne Japanse en Nederlandse kunst. Prachtig gelegen aan het Rapenburg is een bezoek aan dit historische erfgoed zeer de moeite waard.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer