© Lakenhal Leiden
Categorie:Leiden

Ontdek het begin van De Stijl in Leiden

Leiden is een prachtige historische stad die al eeuwenlang een bron van inspiratie is voor kunstenaars en de geboorteplaats van kunstbeweging De Stijl. Het was in Leiden dat Theo van Doesburg in 1917 het tijdschrift De Stijl oprichtte en daarmee vorm gaf aan een invloedrijke kunstbeweging. Ontdek zelf hoe Leiden Van Doesburg inspireerde en volg in zijn voetsporen.

  • Ontdek Leiden, de geboorteplaats van De Stijl.
  • Bewonder meesterwerken van Theo van Doesburg in Museum De Lakenhal.
  • Volg zijn voetstappen tijdens een Stijl stadswandeling.

Museum De Lakenhal

Precies honderd jaar na het ontstaan van De Stijl kocht Museum De Lakenhal in 2017 één van de meesterwerken van Theo van Doesburg, Contra-compositie VII (1924). Hoewel de titel van het schilderij anders doet vermoeden, maakte het deel uit van een serie van vijf schilderijen. Met deze werken sloeg Van Doesburg een nieuwe weg in en zette hij de eerste stappen naar concrete kunst, een kunststroming waarbij kunst volgens hem vooral het product moest zijn van de bewuste en rationele geest van de kunstenaar.

Maar ook de eerste stappen van Van Doesburg richting abstracte kunst zijn te zien in Museum De Lakenhal. Sfeer, het eerste volledig abstracte schilderij dat hij maakte, is een pronkstuk uit de collectie. Aanschouw aan de hand van zijn werk hoe Van Doesburg zich ontwikkelde als schilder.

Tip van de redactie

Bij VVV Leiden (Stationsweg 26, Leiden) kunt u een Stijl wandeling krijgen. Volg het voetspoor van De Stijl en wandel langs historische plekken. De route leidt u naast de Museum De Lakenhal ook langs het Achmeagebouw, het kunstwerk Vierkant in Vierkant en het voormalige atelier van Theo van Doesburg.

Vond je dit interessant? Ontdek meer