© Nadya Spetnitskaya - Unsplash
Categorie:Maastricht

Bisschopsmolen Maastricht

Wanneer u vanaf het Onze-Lieve-Vrouweplein via de kleine straatjes naar het zuiden van de stad loopt, komt u al snel bij de Bisschopsmolen. De geur van vers brood en het gekletter van de oudste nog werkende watermolen wijzen u de weg. Vanaf de brug over de Jeker ziet u de watermolen. Binnen kunt u de bakkers aan het werk zien en genieten van eigengebakken brood en vlaai in de gelagkamer. 

  • Ontdek de oudste nog werkende watermolen van Nederland.
  • Geniet van brood of vlaai uit de eigen bakkerij.
  • Koop meel om zelf brood mee te bakken.
Adres:
Stenenbrug 3
6211HP Maastricht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Geschiedenis van de Bisschopsmolen

De molen stamt uit de 7e eeuw en heeft in de loop van de tijd verschillende functies gehad. Zo werd het in de 11e eeuw verpand aan het Luikse Prinsbisdom. In deze periode heeft de molen ook zijn huidige naam gekregen. In de late middeleeuwen behoorde de molen tot het Gilde van Brouwers en waren bierbrouwers in de stad verplicht om hun mout bij de Bisschopsmolen te malen. 

In 2004 werd de molen en hij bijbehorende pand geheel gerestaureerd. In het pand zit nu een bakker waar traditionele broden en vlaaien worden gebakken. Bezoekers kunnen de molen aan het werk zien en uiteraard genieten van het huisgemaakte brood en Limburgse vlaai.

Activiteiten in de Bisschopsmolen

De molen en bakkerij zijn vrij toegankelijk. Komt u met een groep, dan is het leuk om een rondleiding te volgen. Deze duurt 1,5 uur en is beschikbaar voor groepen vanaf 10 personen.

Tip van de redactie: in de winkel koopt u ook leuke producten voor thuis. Neem bijvoorbeeld een mix voor speltbrood mee, inclusief recept en bak thuis het heerlijkste brood.

In de buurt

Een bezoek aan de Bisschopsmolen kunt u uitstekend combineren met een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek en de Museumkelder in Derlon Hotel Maastricht. Beide zijn op loopafstand en geven een bijzonder beeld van de rijke geschiedenis van Maastricht. 

Vond je dit interessant? Ontdek meer