Caves in Maastricht
© Maastricht Marketing / Jonathan Vos
Categorie:Maastricht

De grotten van Sint Pieter

Op een van de hoogste plekken van Nederland, bieden kilometers ondergrondse gangen een unieke ervaring. Onder de Sint Pietersberg bij Maastricht kunt u tijdens een rondleiding de grotten ontdekken die verspreid over enkele eeuwen door mensen zijn uitgegraven.

  • Ontdek de hoogtepunten in een gangenstelsel van wel 80 kilometer lang.
  • Luister naar de verhalen over het leven onder de grond tijdens oorlogen.
  • Verken de grotten ook per step.
Adres:
Luikerweg 71
6212NH Maastricht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
De Sint Pietersberg bestaat uit kalksteen, wat in Limburg 'mergel' wordt genoemd. Omdat dit uitstekend bouwmateriaal is, begonnen mijnwerkers al 1.000 jaar geleden met het uitraven van de berg. Dit resulteerde in een uniek gangenstelsel van ruim 80 kilometer lang. Alleen onder begeleiding van een gids zijn de grotten toegankelijk.

Hoogtepunten van de grotten

Tijdens een rondleiding komt u langs een enorme koepel, en de gotische gang. Tijdens oorlogen en belegeringen van de stad Maastricht werden de gangen gebruikt als toevluchtsoord. Gidsen kunnen de verhalen over het leven in de donkere gangen vertellen op de plekken waar de mensen toen verbleven. Wist u dat de grot tijdens de Tweede Wereldoorlog ook de schuilplek was van het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt? Ook deze plek kunt u bezoeken.

Bijzondere rondleidingen

In de grotten kunt u mee met diverse rondleidingen. Zo zijn er speciale rondleidingen voor mindervaliden en kinderen en u kunt ook het Fort Sint Pieter uit het begin van de 18e eeuw bezoeken. Wilt u een meer actievere rondleiding, boek dan de rondleiding per step. Deze tour start bij de ingang Zonneberg.

De rondleidingen duren ongeveer een uur. Belangrijk: onder de grond is de temperatuur rond de 10 °C. Vergeet dus niet een warme jas mee te nemen.

Bereikbaarheid

De grotten hebben verschillende ingangen. De Grotten Noord zijn vanaf het centrum het meest eenvoudig te bereiken. U wandelt er in 25 minuten heen. Een plattegrond met routebeschrijving is bij de plaatselijke VVV verkrijgbaar. Ook kunt u de bus nemen. Vanaf de bushalte is het ongeveer 5 minuten lopen naar de ingang.

Zonneberg is vanuit het centrum per auto (15 minuten) of fiets (20 minuten) goed te bereiken.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer