© Maastricht Marketing / Jonathan Vos
Categorie:Maastricht

Fort Sint Pieter

Op de Sint Pietersberg staat het fort Sint Pieter, gebouwd in het begin van de 18e eeuw. Aanvankelijk had het een militaire functie en de Maastrichtenaren verdedigden zich vanuit hier tegen de Fransen. Dit lukte lange tijd, maar uiteindelijk moest de stad zicht toch overgeven. Tegenwoordig kunt u het fort bezoeken met een gids en bij het restaurant een drankje nuttigen.

  • Bezoek het 300 jaar oude fort dat de Fransen buiten de deur had moeten houden.
  • Vergaap u aan het schitterende uitzicht over Maastricht en het natuurgebied rondom het fort.
  • Toost met een drankje met andere wandelaars op de afloop van het Sint Pieterspad.
Adres:
Luikerweg 71
6212NH Maastricht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Rondleiding met een gids

Het fort kunt u alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. De gids laat u de mortiergallerij zien, de schietgaten, geheime waterput en ondergrondse gangen en uiteraard het adembenemende uitzicht. De rondleiding duurt ongeveer een uur en 15 minuten. Helaas is het niet toegankelijk voor rolstoelen.

Natuurgebied

De directe omgeving van het fort valt onder het beheer van Natuurmonumenten en is een beschermd natuurgebied. De organisatie werkt aan het herstel van het fort, maar laat ook bepaalde plekken bewust tot een ruïne. Zo blijft het een veilige plaats voor planten en dieren die er hun thuis van hebben gemaakt.

Einde van het Pieterpad

Het fort Sint Pieter markeert het einde van het Pieterpad: Nederlands bekendste lange-afstand-wandelroute die begint bij Pieterburen in Groningen. De route van bijna 500 kilometer loopt door het de oostelijke provincies naar Maastricht en eindigt bij het fort. Een mooiere locatie om zo’n wandeling te eindigen is er bijna niet. Hier geniet u op het terras naast een drankje ook van een prachtig uitzicht.

Tip van de redactie: het Pieterpad kent 26 etappes. Uiteraard kunt u ook alleen de laatste etappe lopen of een gedeelte ervan, om een welverdiende koffie op het terras te mogen drinken.

Meer in de buurt

Direct onder het fort bevinden zich de grotten van Sint Pieter. Wist u dat zelfs ooit is geprobeerd het fort vanuit de grotten op de blazen? De beschadigingen die toen zijn ontstaan, zijn nog steeds zichtbaar. Ook maakt u in de omgeving prachtige wandelingen.

Overnachten in de buurt

Niet ver van de Sint Pietersberg ligt het Jekerkwartier waar u diverse leuke hotels vindt. Wat dacht u bijvoorbeeld van Beluga Mansion, het chique hotel dat tot stand kwam in samenwerking met het bekende restaurant Beluga Loves You **.

Vond je dit interessant? Ontdek meer