
Gouvernement aan de Maas
Geschiedenis van het Gouvernement aan de Maas
Begin jaren ’80 werd voor de Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de Gouverneur (commissaris van de koning) het nieuwe Gouvernement aan de Maas ontworpen, waar zij in 1986 hun intrek in namen. Tegenwoordig is de plek vooral bekend van het Verdrag van Maastricht dat in 1992 werd ondertekend. Met dit verdrag werd de basis gelegd van de Euromunt. Tegenwoordig werken ruim 900 mensen in dit bijzondere gebouw.
Verwijzingen naar de omgeving
Staat u voor het gebouw, neem dan even de tijd om enkele bijzonderheden te ontdekken. In de 18 blokken die het geheel vormen, kunt u het silhouet van Maastricht terugzien. Het gebouw bestaat uit een betonnen skelet, gevuld met bakstenen: een verwijzing naar bouwstijl uit de Maaslandse renaissance. Ook de bakstenen hebben een lokaal tintje: de klei voor de stenen komt uit de rivier de Maas.
Rondleiding door het Gouvernement
Komt u met een groep van minimaal 15 personen, dan is het mogelijk om op werkdagen een rondleiding te krijgen door het gebouw. U dient dit wel van te voren te reserveren. Tijdens de rondleiding ziet u meer bijzonderheden en loopt u langs de vele kunstwerken. Uiteraard kunt u ook de wisselende exposities bezoeken.
Wilt u alleen de exposities bezoeken, dan hoeft u hiervoor geen reservering te maken. De openbare ruimte is gratis te bezoeken. De tentoonstellingen zijn een goede manier om meer te weten te komen over Limburg; alle kunstwerken vertellen iets over de geschiedenis en omgeving van de provincie.
In de buurt
Bent u bij het Gouvernement aan de Maas, dan wandelt u binnen 10 minuten naar het Bonnefantenmuseum. Ook het Centre Céramique ligt op looptafstand, u bent daar in slechts 15 minuten.

Ontdek de musea van Nederland
Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.
Lees meer