© Provincie Limburg
Categorie:Maastricht

Gouvernement aan de Maas

Op een eilandje in de Maas, in de wijk Randwyck, vindt u het Gouvernementsgebouw van Limburg. Het moderne gebouw is meer dan de werkplek van de Commissaris van de Koning. In het ontwerp zitten tal van verwijzingen naar de omgeving en binnen is plaats voor ruim 1300 kunstwerken. In de openbare ruimte kunt u wisselende exposities bezoeken.

  • Het Verdrag van Maastricht, de basis van de Euromunt, werd hier getekend.
  • Ontdek de vele verwijzingen naar de omgeving in één gebouw.
  • Gratis entree voor de wisselende tentoonstellingen
Adres:
Limburglaan 10
6229GA Maastricht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Geschiedenis van het Gouvernement aan de Maas

Begin jaren ’80 werd voor de Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en de Gouverneur (commissaris van de koning) het nieuwe Gouvernement aan de Maas ontworpen, waar zij in 1986 hun intrek in namen. Tegenwoordig is de plek vooral bekend van het Verdrag van Maastricht dat in 1992 werd ondertekend. Met dit verdrag werd de basis gelegd van de Euromunt. Tegenwoordig werken ruim 900 mensen in dit bijzondere gebouw.

Verwijzingen naar de omgeving

Staat u voor het gebouw, neem dan even de tijd om enkele bijzonderheden te ontdekken. In de 18 blokken die het geheel vormen, kunt u het silhouet van Maastricht terugzien. Het gebouw bestaat uit een betonnen skelet, gevuld met bakstenen: een verwijzing naar bouwstijl uit de Maaslandse renaissance. Ook de bakstenen hebben een lokaal tintje: de klei voor de stenen komt uit de rivier de Maas.

Rondleiding door het Gouvernement

Komt u met een groep van minimaal 15 personen, dan is het mogelijk om op werkdagen een rondleiding te krijgen door het gebouw. U dient dit wel van te voren te reserveren. Tijdens de rondleiding ziet u meer bijzonderheden en loopt u langs de vele kunstwerken. Uiteraard kunt u ook de wisselende exposities bezoeken.

Wilt u alleen de exposities bezoeken, dan hoeft u hiervoor geen reservering te maken. De openbare ruimte is gratis te bezoeken. De tentoonstellingen zijn een goede manier om meer te weten te komen over Limburg; alle kunstwerken vertellen iets over de geschiedenis en omgeving van de provincie.

In de buurt

Bent u bij het Gouvernement aan de Maas, dan wandelt u binnen 10 minuten naar het Bonnefantenmuseum. Ook het Centre Céramique ligt op looptafstand, u bent daar in slechts 15 minuten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer