City park Maastricht with pond
© Jonathan Vos via Maastricht Marketing
Categorie:Maastricht

Stadspark van Maastricht

Het Stadspark van Maastricht ligt aan de westelijke oever van de Maas en is al sinds de achttiende eeuw een plek waar Maastrichtenaren wandelen, picknicken en zonnen in het gras. Tot op de dag van vandaag is de populariteit van dit mooie stadspark niet afgenomen. Ben je op een zonnige dag in Maastricht zoek dan een plekje in het park en bekijk op je gemak de bewoners van de stad en de bootjes op de Maas.
Adres:
Stadspark
6211JW Maastricht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Vijvers, stadsmuren en berenkuil

Het park van Maastricht werd in 1837 officieel geopend als stadswandelpark. In de jaren die volgden werd het park verder ingericht naar de maatstaven van de Engelse landschapsstijl. Het stadspark heeft slingerende paden, een grote variatie aan bomen en restanten van de vesting. Centraal in het park ligt een grote vijver. Het groen en de restanten van de oude walmuur van Maastricht sluiten naadloos op elkaar aan.

In de twintigste eeuw kwam er meer ruimte voor dieren, wat zich uitte in de aanleg van een hertenkamp en een berenkuil. De laatste wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor het houden van beren.

Musketier D’Artagnan

De bekendste persoonlijkheid van het stadspark van Maastricht is musketier D’Artagnan. In 1673 vielen de Fransen de vesting Maastricht aan en werd de musketier dodelijk getroffen. Op de plek waar D’artagnan zijn laatste adem uitblies, staat tegenwoordig een beeld.

Vond je dit interessant? Ontdek meer