© Spike2010sd

Rondom het IJsselmeer

Het IJsselmeer heeft vele attracties en bezienswaardigheden. Het uitgestrekte water is een prachtige bestemming voor watersporters en zeilers. Ook zijn er vele stranden aan het IJsselmeer en het Markermeer. Maak eens een dagtocht met een historische zeilboot, ontdek nieuwe natuur op de Marker Wadden of bezoek Batavialand in Lelystad. In Batavialand leert u alles over de inpoldering van Flevoland en de strijd tegen het water in Nederland. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen beleeft u zelf hoe men vroeger leefde en werkte rondom het IJsselmeer.

Havenplaatsen en authentieke stadjes

Rondom het IJsselmeer en Markermeer vindt u zowel moderne havenplaatsen als authentieke stadjes. Typische vissersdorpen zijn Monnickendam, Marken, Volendam en Urk.

Een echte kaasstad is Edam. Hoorn en Enkhuizen zijn oude handelssteden met een rijk verleden. Stavoren is een oude Hanzestad, in de buurt liggen ook de Friese plaatsen Workum en Hindeloopen.

Wat kun je allemaal doen op en rondom het IJsselmeer?

Populaire activiteiten op en rondom het IJsselmeer zijn wandelen en fietsen. Er zijn routes helemaal rondom het IJsselmeer, over de Afsluitdijk en door natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en de Weerribben.

Sommige sportievelingen doen zelfs een heel rondje rondom het IJsselmeer, wat al gauw 300 kilometer is. Op de verschillende stranden rondom het IJsselmeer en het Markermeer, kun je heerlijk recreëren. Medemblik is geliefd onder watersporters.

Rondom het IJsselmeer en Markermeer liggen verschillende strandjes. In Noord-Holland vind je onder andere de volgende stranden aan het IJsselmeer en Markermeer: Strand Enkhuizen, Vooroever Andijk, Strand Zuiderhaven, Strandje van Schellinkhout, Enkhuizer Zand, Broekerhaven, Schellinkhouterdijk, Havenstrandje Marken.

Flevoland heeft ook een aantal strandjes aan zowel het IJsselmeer en het Markermeer. Bijzonder is het strand op de Marker Wadden, wat een eilandje is op het Markermeer.

Friesland heeft ook een aantal strandjes aan het IJsselmeer: Lemmer strand, Mirnserklif, Makkumerstrand, Strand ’t Séleantsje bij Molkwerum, Badpaviljoen IJsselmeer bij Hindeloopen, It Suderstrand bij Stavoren.

Bezienswaardigheden rondom het IJsselmeer

Op en rondom het IJsselmeer zijn er uiteenlopende bezienswaardigheden te vinden. Het forteiland Pampus ligt op het IJmeer en kun je bezoeken. Hier leer je alles over de Stelling van Amsterdam en het leven van de soldaten die vroeger op het eiland woonden. De Afsluitdijk is een 332 kilometer lange dijk en een van de populairste waterwerken van Nederland. Neem bij een bezoek ook zeker een kijkje in het Afsluitdijk Wadden Center. Dé locatie waar je het verhaal van de Afsluitdijk, het IJsselmeergebied, het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en de Vismigratierivier kunt beleven. Batavialand is een leuke attractie voor met de kinderen. Bezoek hier de replica van het VOC-schip Batavia, loop rond op de werkplaatsen en leer alles over het ontstaan van Flevoland.