© Iris van den Broek via Rotterdam Make It Happen
Categorie:Rotterdam

7x de oude binnenstad van Rotterdam

Rotterdam staat vooral bekend als een bruisende metropool. Nadat het grootste gedeelte van de binnenstad van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, is uit de as een nieuwe, moderne stad herrezen. Toch zijn er verspreid door de stad ook vandaag de dag nog overblijfselen van de vooroorlogse binnenstad terug te vinden. Wij hebben een aantal bijzondere plekken voor u op een rij gezet.

  • Ontdek de laatste plekken die nog overgebleven zijn van de historische binnenstad.
  • Zie de link tussen oud en nieuw.
  • Ervaar de sfeer van het vooroorlogse Rotterdam.

Wat is er overgebleven?

Sint-Laurenskerk

Dit belangrijke symbool van Rotterdam is een uitstekend begin van uw reis door de tijd. De Sint-Laurenskerk is het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse centrum. De kerk was in die tijd het middelpunt van de stad waar veel activiteiten plaatsvonden. U vindt hier ook het grootste kerkorgel van Nederland. Ondanks dat de kerk nog overeind staat, werd deze wel zwaar beschadigd in 1940. Vandaag de dag kunt u de kerk dinsdag tot en met zaterdag bezichtigen.


Het Schielandshuis

Het Schielandshuis is het laatst overgebleven zeventiende-eeuwse gebouw in het centrum van Rotterdam. Inmiddels ingesloten door moderne hoge gebouwen, is het gebouw een historisch icoon én de perfecte plek om inspiratie voor een dagje Rotterdam op te doen. U vindt hier namelijk Rotterdam Tourist Information.


Wereldmuseum Rotterdam

Dit fraaie en elegante 19e eeuwse pand aan de Willemskade huisvest een uitgebreide collectie van kunst- en gebruiksvoorwerpen van culturen en verre beschavingen. De collectie reflecteert honderzestig jaar ontdekkingsreizen vanuit Rotterdam. Aan de hand van duizenden voorwerpen uit onder meer Azië, Oceanië en Afrika, kunt u het koloniale verleden van Rotterdam volgen in het Wereldmuseum Rotterdam.


Stadhuis van Rotterdam

Het Rotterdamse stadhuis, gelegen aan de Coolsingel, is een prachtig gebouw. Het is gebouwd tussen 1914 en 1920 en heeft het bombardement van 1940 wonderbaarlijk genoeg overleefd. Wandel een rondje om het gebouw en bekijk de vele bijzondere beeldhouwwerken. Heeft u altijd al willen weten hoe het stadhuis er van binnen uitziet? U kunt zich aanmelden voor een rondleiding. Of neem een kijkje in de binnentuin van het stadhuis, deze is namelijk vrij toegankelijk.


Delfshaven

Delfshaven is een stukje van de oude stad die het bombardement in zijn geheel heeft doorstaan. In de historische grachtenpandjes vindt u gezellige snuisterijenwinkeltjes, jenevercafes en hartelijke eethuisjes. Tijdens uw wandeling door Delfshaven wilt u zeker de Pelgrimvaderskerk, een 15e eeuws gebouw, niet missen. Daarnaast is er nog ‘De Delft’, een replica van een achttiende-eeuwse oorlogsschip, om uw historische tocht door Delfshaven compleet te maken.

Een reis door de tijd

MiniWorld Rotterdam

Miniworld Rotterdam is de grootste overdekte miniatuurwereld van de Benelux. Er is van alles te zien, waaronder een recreatie van een aantal historische gebouwen die wel zijn gesneuveld tijdens de bombardementen. Zo kunt u het grootse vooroorlogse Rotterdam herbeleven in het klein.


Museum Rotterdam

De experience ’40 – ’45 NU in Museum Rotterdam zet u in het midden van Rotterdam omstreeks mei 1940, dankzij persoonlijke verhalen, overdonderend geluid en indringende beelden. Neem plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel en ervaar de oorlog van dichtbij tijdens deze indrukwekkende experience. Of ontdek de collectie uniformen, wapens en doodgewone voorwerpen met bijzondere en ingrijpende verhalen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer