© Frans Blok

Ingeklemd tussen twee oude gebouwen uit de 19e eeuw, is De Unie een opvallende abstracte verschijning. De Unie is een van Nederlands meest interessante architectonische werken. Al vanuit de verte valt het gebouw op door het gebruik van de kleuren van 'De Stijl'.  U hoeft alleen maar te stoppen en het onconventionele uiterlijk te bewonderen met een glimlach.

  • Bewonder de herkenbare De Stijl- architectuur door J.J.P. Oud.
  • Bekijk hier de beroemde O7b-stoel die ooit maar in gelimiteerde oplage geproduceerd is.
  • Podium voor culturele debatten, café-restaurant, zalen en theater.
Adres:
Mauritsweg 34-35
3012JT Rotterdam
Toon locatie in Google Maps

Een echt De Stijl-pictogram

In de stijl van de schilderijen van Mondriaan, valt het gebouw op in de kleuren rood, blauw en wit met zijn typische verticale en horizontale lijnen. Samen met de composities van Mondriaan en de klassieke stoel van Rietveld is De Unie een van de belangrijkste iconen en opgenomen in het canon van De Stijl.

Gebouwd, gebombardeerd en opnieuw gebouwd

De Unie werd oorspronkelijk gebouwd in 1925 door de Nederlandse architect Jacobus Johannes Pieter Oud (J.J.P.  Oud), een prominente vertegenwoordiger van de beweging 'De Stijl'. De Unie was bedoeld als een tijdelijk gebouw die de ruimte tussen twee imposante 19e-eeuwse gebouwen zou 'vullen'. Het stond aan de Coolsingel, waar het werd verwoest tijdens het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. In 1986 werd de gevel herbouwd door de architect Carel Weeber aan de Mauritsweg, waar De Unie vandaag staat.

Stoel O7B

Het interieur van het gebouw is ontworpen door Peter Hopman van Bureau Lakenvelder, die in 1934 het initiatief nam om een ​​stoel te produceren, ontworpen door J.J.P. Oud. 'Stoel O7b' was nog nooit eerder gemaakt. Met instemming van de erfgenamen van Oud, produceerde Hopman 52 stoelen in beperkte oplage die het café-restaurant van De Unie sieren.

Kom en ervaar een uniek pronkstuk van de beweging 'De Stijl'.

Vond je dit interessant? Ontdek meer