© Ossip van Duivenbode
Categorie:Rotterdam

Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een sterk staaltje architectuur en een must-see voor elke reiziger die Rotterdam bezoekt. De brug en de omgeving hebben nieuwsgierige bezoekers veel te bieden, van het historische Delfshaven tot de futuristische Kop van Zuid met haar wolkenkrabbers, Hotel New York en het Nederlands Fotomuseum. De Erasmusbrug is ook de locatie van verschillende spectaculaire evenementen.

  • Bewonder de Erasmugbrug, een sterk staaltje architectuur en een Rotterdams icoon.
  • Verken de omgeving van de brug, van de futuristische Kop van Zuid tot het historische Delfshaven.
  • Bezoek één van de evenementen die regelmatig op en om de brug plaats vinden.

De geschiedenis van de Erasmusbrug

Met haar lichtblauwe staal, pyloon die 139 meter de lucht in steekt en rij van 40 stalen kabels over het water, is de 800 meter lange Erasmusbrug een opvallend bouwwerk. De bijzondere vorm van de brug doet denken aan een zwaan. In de volksmond wordt de Erasmusbrug dan ook liefdevol de Zwaan genoemd. De brug is ontworpen door Ben van Berkel en werd in 1996 officieel geopend door de toenmalige Koningin Beatrix.

Een spectaculaire brug over de Maas

De Erasmusbrug is één van de beroemdste bruggen van Nederland en loopt over de rivier de Nieuwe Maas. Hij vormt een belangrijke verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Rotterdam. De beste manier om dit te zien is op de fiets. Maak een fietstocht door het centrum van Rotterdam en steek de brug over om van de futuristische Kop van Zuid naar het historische Delfshaven te fietsen.

De Kop van Zuid is een buurt in Rotterdam die volledig in de greep van regeneratie is, maar ook trots is op haar industriële verleden. Het is het thuis van het door Rem Koolhaas ontworpen gebouw De Rotterdam, de prijswinnende Montevideo toren en het hoogste gebouw van Nederland, de Maastoren. Hotel New York is de belichaming van de geschiedenis van het gebied. Dit prachtige Jugendstil gebouw was vroeger het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. Tienduizenden mensen startten vanaf de beroemde Wilhelminakade hun reis naar een nieuw leven. Een andere plek op de Kop van Zuid die zeker de moeite van een bezoek waard is, is het Nederlands Fotomuseum.

Steek de Erasmusbrug over en je komt terecht in een totaal andere wereld: tussen de elegante gebouwen en historische schepen van Veerhaven en een stukje verderop het oude Delfshaven, een fijne historische buurt waar u de sfeer van het vooroorlogse Rotterdam nog kunt proeven.

Evenementen bij de Erasmusbrug

Als een van de iconen van Rotterdam is de Erasmusbrug de locatie voor veel spectaculaire evenementen, zoals de Wereldhavendagen. Tijdens dit grootschalige maritieme evenement wordt aandacht geschonken aan de grootste haven van Europa, de beroemde haven van Rotterdam. Een ander belangrijk evenement is de Marathon van Rotterdam, het grootste hardloop event van Nederland. Maar dat is niet alles: de brug was ook het decor van Hollywoodfilms, Red Bull Air Races, dance events en maakte onderdeel uit van de route van de Tour de France.

Warm aanbevolen: Ga voor een spectaculair uitzicht op de Erasmusbrug en de waterkant van Rotterdam naar de Euromast. Reserveer een plekje voor de lunch of het diner in het restaurant van de Euromast voor een culinaire ervaring op hoogte.

Vond je dit interessant? Ontdek meer