© iris van den broek
Categorie:Rotterdam

Ga op food safari in Rotterdam

Rotterdam staat bekend om zijn progressieve houding, of het nu de reconstructie is na de oorlog, waarmee wolkenkrabbers en opvallende architectuur de stad onderscheiden van andere Nederlandse steden, of de benadering van kunst, cultuur en festivals. Deze vooruitstrevende houding heeft ook een nieuwe generatie chef-koks en restauranthouders geïnspireerd tot een aantal interessante culinaire vernieuwingen. Ontdek de beste gerechten en andere verrassingen die Rotterdam te bieden heeft tijdens een food safari.

  • Laat u verrassen door het enorme culinaire aanbod van Rotterdam.
  • Ontdek hoe lokale restaurants duurzame ideeën implementeren.
  • Geniet van verrukkelijke gerechten van over de hele wereld op de beroemde food markets van Rotterdam.

De gevarieerde eetcultuur van Rotterdam

Eten in Rotterdam is net zo’n gevarieerde ervaring als de stad zelf. Zelfs de strengste criticus vindt hier iets naar zijn of haar gading. Veel restauranthouders willen lokale leveranciers steunen. Zo worden de leveringsafstanden verkort en krijgen gasten verrukkelijke gerechten op hun bord waarin seizoensproducten optimaal tot hun recht komen. Deze gedurfde restaurants variëren van hippe cafés en gastropubs tot decadente ervaringen met Michelinsterren en experimenten met moleculaire gastronomie.

Waar u kunt eten in Rotterdam

Rotterdam heeft een dynamische food scene die tegemoetkomt aan elke smaak, trend en beurs. De voormalige zeeliedenbuurt Katendrecht is uitgegroeid tot een van de levendigste plekken om te dineren in de stad. Het nabijgelegen Deliplein is een klein plein waar verrukkelijke gerechten worden geserveerd: klassieke Franse cuisine bij Bistrot du Bac, verrassende seizoensmenu’s bij De Matroos en het Meisje en smakelijke vis bij Vislokaal Kaap.

Bij FG Food Labs * in het voormalige industriële Lloydkwartier stelt chef-kok François Geurds zijn creativiteit (en twee Michelinsterren) op de proef met bijzondere smaakcombinaties voor avontuurlijke eters. Ook bij Restaurant de Jong vindt u een unieke vorm van gastvrijheid. Hier kiezen gasten uit twee veranderende viergangenmenu’s, waarbij de rest wordt overgelaten aan de experts.

Voor een exotische smaaksensatie gaat de kenner naar de West-Kruiskade, waar Aziatische, Marokkaanse, Surinaamse en Caribische restaurants de multiculturele bevolking van Rotterdam weerspiegelen.

Duurzame innovaties in Rotterdam

Lokaal geoogste, duurzame en biologische producten zijn geliefd bij restauranthouders in Rotterdam. RotterZwam is een lokaal bedrijf dat paddenstoelen kweekt op koffiedrab uit cafés. De paddenstoelen worden weer aan de bars en restaurants geleverd. Alhoewel RotterZwam niet kan worden bezocht, kunt u wel van hun producten genieten bij restaurants door de hele stad. U kunt ook een thuiskweekset bestellen om u te inspireren. Een van de restaurants die RotterZwam bitterballen serveert is Aloha. De architectuur is prachtig (het glazen koepeldak lijkt op een Victoriaanse palmenkas) maar Aloha staat ook bekend om zijn vernieuwende concept. De bijenkast van het restaurant produceert honing voor de gerechten en was voor het meubilair.

Steun lokale leveranciers op food markets

Ervaar zintuiglijke hoogspanning in de beroemde Rotterdamse Markthal, die ligt bij Rotterdam Blaak tegenover de iconische Kubushuizen. Deze enorme markthal bevat meer dan 100 artisanale marktstallen en veel restaurants, waaronder Jamie’s Italian van Jamie Oliver. Het gebouw in de vorm van een hoefijzer heeft zelfs een muur-/plafondschildering ontworpen door de kunstenaar Arno Coenen, die met 11.000 vierkante meter (bijna twee voetbalvelden) het grootste kunstwerk in Nederland is.

Tip van de redactie: Uw ontdekkingstocht door de Rotterdamse food scene is niet compleet zonder een bezoek aan de Witte de Withstraat, het kunstcentrum van de stad, die zich uitstrekt van het Museumpark tot het Scheepvaartmuseum. De galerijen, theaters en boetiekjes worden afgewisseld met stijlvolle cafés, waaronder Café De Witte Aap dat door lezers van Lonely Planet is verkozen tot beste bar ter wereld, en Bazar, een lokale favoriet met de exotische kleuren van een soek in het Midden-Oosten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De Nederlandse Keuken

Proef en ontdek de pure en (h)eerlijke keuken van Nederland.

Lees meer