Kunsthal Westzijde © Jeroen Musch
© Jeroen Musch
Categorie:Musea in Rotterdam

Kunsthal Rotterdam

De Kunsthal is één van de culturele schatten van Rotterdam. Niet alleen de architectuur van het gebouw, maar ook de steeds wisselende tentoonstellingen zijn insprirerend. Het gebouw is ontworpen door de befaamde architect Rem Koolhaas en weet bezoekers steeds opnieuw te verrassen met onverwachte design elementen.

  • Bewonder de bekroonde moderne architectuur van Rem Koolhaas.
  • Bezoek tentoonstellingen die mensen van over de hele wereld naar Rotterdam weten te lokken.
  • Maak een wandeling door Museumpark en bezoek ook andere musea in de buurt.
Adres:
Westzeedijk 341
3015AA Rotterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Over de Kunsthal

De Kunsthal is een icoon van de hedendaagse architectuur, dankzij de creatieve geest van architect Rem Koolkaas en zijn Office for Metropolitan Architecture (OMA). Het gebouw onderscheid zich door onverwachte materialen en innovatieve designkeuzes. Het inspirerende ontwerp is de perfecte plek om de creatieve prestaties van Nederlandse en internationale kunstenaars tentoon te stellen.

Een modern architectuur icoon

De Kunsthal is tussen 1988 en 1989 ontworpen door Koolhaas en zijn team bij OMA. In 1992 werd het gebouw officieel geopend. Het design was meteen een doorslaand succes. Aangespoord door het doel om van het museum een centrum voor artistieke inspiratie te maken, zocht Koolhaas de grenzen van de architectuur op. En met succes: het gebouw wordt vaak op zichzelf een kunstwerk genoemd.

Het gebouw lijkt op een platte, vierkante doos met een hellende vloer die bezoekers langs de zeven expositieruimtes leidt. De Kunsthal zit vol met bijzondere design elementen, van de grootste gallerij die lijkt te zweven tot de oranje stalen balk die over het dak uitsteekt. Het gebouw heeft een industriële feel, dankzij de materialen die hiervoor ongehoord waren voor een mseum. Koolhaas koos voor plastic, ruw beton, staal en ruw gezaagde boomstronken voor hun eigenschappen en esthetische waarde.

Wat te zien in de Kunsthal

Net zo indrukwekkend als het gebouw zijn de vele verschillende tentoonstellingen in de Kunsthal. Het museum heeft geen eigen collectie, waardoor het de vrijheid heeft om meer dan twintig tentoonstellingen per jaar te organiseren. Die kunnen variëren van tentoonstellingen met fotografie en beeldende kunst tot exposities over mode en film. Eén van de meest succesvolle tentoonstellingen was ‘The fashion world of Jean Paul Gaultier: From the sidewalk to the catwalk’. In 2013 kreeg die expositie een ongeëvenaarde hoeveelheid internationale aandacht.

Verken het Museumpark

De Kunsthal ligt aan het Museumpark, een klein groen stadspark dat de belangrijkste musea van Rotterdam met elkaar verbindt. In het park ontvlucht je even de drukte van de stad en wandel je zo naar de Kunsthal, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen, het Chabot Museum en het Nieuwe Instituut (voorheen het Nederlands Architectuurinstituut). Op een kleine afstand van het Museumpark ligt het Wereldmuseum, waar u zich kunt onderdompelen in de handelsgeschiedenis van Rotterdam.

Het park - ook ontworpen door Koolhaas en OMA - staat vol met sculpture en andere inspirerende objecten, zoals een brug die nergens overheen gaat.

Tip van de redactie

Hongerig na het bewonderen van de architectuur en kunst van de Kunsthal? Dan zit je in Rotterdam helemaal goed. Ga op food safari en lunch bij een toprestaurant. Of trotseer de hoogte van de Euromast voor een diner met uitzicht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer