Depot Boijmans van Beuningen visitors inside the depot
© Iris van den Broek
Categorie:Musea in Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen

Boijmans in transit

In 2019 sluit Museum Boijmans Van Beuningen de deuren voor een langjarig onderhoud en renovatie. Gedurende 7 jaar is het museum voor publiek gesloten. Voor een deel van de kunstwerken kan je in deze periode bij andere musea terecht onder de noemer: Boijmans bij de Buren. Daarnaast is het splinternieuwe Depot Boijmans te bezoeken; het eerste voor publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

  • Reis door de Westerse kunstgeschiedenis, van de oude meesters tot abstract expressionisme.
  • Bekijk meesterwerken van Rembrandt, Monet, Van Gogh, Kandinsky, Rothko en vele anderen.
  • Bezoek het eerste volledig bezoekbare kunstdepot ter wereld bij Depot Boijmans.
Adres:
Museumpark 18 - 20
3015CX Rotterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Museum Boijmans van Beuningen en Rotterdam

Museum Boijmans van Beuningen werd opgericht in 1849, nadat advocaat en kunstverzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans zijn collectie naliet aan de stad Rotterdam. Ongeveer honderd jaar later werd de beroemde collectie van industrieel Daniël George van Beuningen toegevoegd. Het museumgebouw, geopend in 1935 en speciaal ontworpen voor de Boijmanscollectie, is een van de meest herkenbare gebouwen van Rotterdam. De opmerkelijke toren is een opvallend onderdeel van de skyline van de stad.

Bekijk deze video

Reis door de kunstgeschiedenis in Rotterdam

In tegenstelling tot veel andere musea die zich richten op een specifieke tijdsperiode omvat Museum Boijmans van Beuningen Nederlandse en Europese kunst van de vroege Middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Er zijn meesterwerken van de meest uiteenlopende kunstenaars zoals Jheronimus Bosch, Rembrandt, Monet, Van Gogh, Kandinsky, Dalí, Mondriaan en Rothko. Dit maakt van een wandeling door het museum een ontdekkingsreis: van de wereld van de Hollandse meesters, langs het impressionisme en surrealisme naar het Modernisme en de Stijl. Daarnaast heeft het museum regelmatige goed ontvangen tijdelijke tentoonstellingen.

Boijmans bij de Buren

Depot van Boijmans van Beuningen spherical design covered with mirrored plates

De internationale collectie van Museum Boijmans Van Beuningen waaiert uit over Rotterdam. Zo’n 500 topstukken zijn te zien in 11 tentoonstellingen op verschillende locaties in Rotterdam onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Hiermee worden deze kunstwerken weer in een ander perspectief getoond. Zo laat het Maritiem Museum een selectie zeegezichten zien en komen topstukken van onder andere Kandinsky terecht bij het Chabot Museum aan de overkant van de straat. In de Kunsthal kan je een deel van de prentcollectie van het museum bewonderen tijdens inspirerende tentoonstellingen over Picasso en Piranesi.

Sinds 2021 kan je de Boijmans collectie in vol ornaat bewonderen in het nieuwe kunstdepot. Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Bekijk het hele programma Boijmans bij de Buren.

In de omgeving

Het Museum Park naast Museum Boijmans van Beuningen is een ongewone en diverse plek, met weelderig groen, een boomgaard, een kleurrijk geasfalteerd gebied voor evenementen en meer. Het is in verschillende fases ontworpen door Rem Koolhaas (tussen 1988 en 1993), Yves Brunier (2011) en Paul de Ruiter (tussen 2005 en 2010). Het is de thuishaven van niet minder dan vijf Rotterdamse musea en cultuurinstituten: Museum Boijmans van Beuningen, Het Nieuwe Instituut, de Kunsthal, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Chabot Museum. Verschillende iconische Rotterdamse plekken zoals de Euromast, de Erasmusbrug en de Witte de Withstraat liggen vlakbij.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer