© Iris van den Broek
Categorie:Rotterdam

Rotterdamse Kubuswoningen

De Kubuswoningen in Rotterdam horen bij de meest iconische gebouwen van Rotterdam. Deze opvallende woningen, ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom, zijn letterlijk kubussen die in een hoek van 45 graden zijn geplaatst. Nieuwsgierige bezoekers kunnen de Kijk-Kubus bezoeken en een kijkje binnen nemen. Of sluit uw trip naar de Maasstad af met een overnachting in een kubus.

  • Geniet van de creatiefste en opvallendste architectuur van Rotterdam.
  • Leer alles over de Kubuswoningen in de Kijk-Kubus.
  • Ervaar hoe het is om in zo'n kubus te wonen door een nacht in het hostel te slapen.
Adres:
Overblaak 70
3011MH Rotterdam
Toon locatie in Google Maps

Innovatieve woningen

De architectuur van Rotterdam hoort tot de meest innovatieve en creatieve van Nederland. De Kubuswoningen zijn zelfs dertig jaar nadat ze gebouwd zijn nog echte eyecatchers in de stad. Het is makkelijk om te zien waarom, deze opvallende huizen zijn kubussen die 45 graden zijn gedraaid. Het resultaat is een bouwwerk dat u nergens anders ter wereld vindt.

Architect Piet Blom ontwierp de Kubuswoningen eind jaren zeventig op verzoek van de gemeente. Blom had eerder geƫxperimenteerd met kubuswoningen in de Nederlandse stad Helmond. Toen hij gevraagd werd voor het project in het Oude Havengebied in Rotterdam, besloot hij hier op voort te borduren. De Kubuswoningen zijn meer dan huizen, ze vormen ook een voetgangersbrug over een van de drukste straten van het centrum.

Opmerkelijke architectuur in Rotterdam

De Kubuswoningen stellen een abstract bos voor, elk puntdak representeert een boom. Ze zijn geconstrueerd op betonnen pilaren met houten frames. De huizen hebben drie verdiepingen. De begane grond is de entree, de eerste verdieping heeft een woonkamer met open keuken en op de tweede verdieping vindt u twee slaapkamers en een badkamer. Sommige huizen hebben een kleine daktuin. Wie binnenstapt moet eerst wennen aan de schuine muren. In de bovenste helft van de woning is uw eerste neiging om op te passen voor uw hoofd.

Stap binnen in een Kubuswoning

Nadat nieuwsgierige omstanders bleven aanbellen bij om binnen te kijken, opende een slimme bewoner de Kijk-Kubus. Hier krijgen bezoekers de kans om een volledig ingerichte Kubuswoning van binnen te bekijken. Het laat ook de uitdagingen van het wonen in een Kubuswoning zien, zoals het vinden van meubilair voor een huis zonder rechte muren.

In 2009 is een van de grootste kubussen omgebouwd tot hostel. Vandaag de dag kunt u in het Stayokay Hostel Rotterdam ervaren hoe het is om in een kubuswoning te leven en te genieten van het prachtige uitzicht.

Overnachten:

Categorie: Naar de site

Rotterdamse Kubuswoningen

Overnacht in een van de beroemde kubuswoningen

Tip van de redactie: Sinds een aantal jaar ligt vlak om de hoek bij de Kubuswoningen een ander Rotterdams architectonisch icoon. De Markthal is de grootste overdekte markt van Nederland. Geniet van de prachtige moderne architectuur en natuurlijk heerlijk eten bij een van de vele eettentjes in de Markthal. De Hop on Hop off bustour stopt vlak voor de deur.

Vond je dit interessant? Ontdek meer