© Eurotravel via iStock
Categorie:Volendam

Bezienswaardigheden in Volendam

Volendam, het authentieke vissersdorpje boven Amsterdam, is het hele jaar door een leuke bestemming met talloze bezienswaardigheden.

  • Bezoek één van de musea en leer meer over de historie, klederdracht en Volendamse kaas.
  • Stap op de Volendam - Marken Express en vaar binnen een half uurtje naar het dorpje Marken.
  • Wandel door Het Doolhof en de Oude Kom.
  • Verblijf in het bijzondere kunstenaarshotel Spaander.

Volendam - Marken Express

Niet ver van Volendam, gelegen op een schiereiland, vindt u het fraaie Marken. Een schitterend oud dorpje dat zeer de moeite waard is, al was het alleen al vanwege de leuke reis er naartoe. Met de Volendam-Marken Express vaart u er in een half uurtje heen - een heerlijk tochtje. Vergeet in Marken niet een bezoek te brengen aan Sijtje Boes, wandel door de pittoreske, oude straatjes en bekijk de mooie haven. Goed te weten: de boot vaart het hele jaar (behalve als er teveel ijs ligt) ook kunt u uw fiets mee aan boord nemen.

Doolhof en de Oude Kom

Wie Volendam echt wil leren kennen, kan het beste gaan dwalen door de oude straatjes. Bijvoorbeeld door het Doolhof en de Oude Kom. Hier ontdekt u de oude buurtjes, straatjes en authentieke huisjes die zo typerend zijn voor de vissersdorpjes rondom het IJsselmeer. Niet voor niets hebben deze buurtjes al sinds 1880 een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kunstenaars.

Musea in Volendam

Wilt u meer te weten komen over de historie en folklore van Volendam, bezoek dan zeker een museum. Zo ontdekt u meer over de typische culturele verschijnselen in het Volendams Museum. In het Palingsound museum leert u hoe het palingroken in zijn werk ging. Daarnaast is de Cheese Factory ook een aanrader waar u de Volendamse kaas kunt proeven.

Kunstenaarshotel Spaander

Eén van de plekken waar de kunstenaars graag verbleven wanneer zij in Volendam waren, was Hotel Spaander. Niet verwonderlijk, want hier konden ze vaak logeren en eten in ruil voor een kunstwerk. Dat heeft dus niet alleen een collectie mooie kunstwerken opgeleverd, maar ook veel anekdotes over het dorp, de kunstenaars en het hotel zelf. U vindt Hotel Spaander aan de Dijk.

Vond je dit interessant? Ontdek meer