© Public Domain Pictures
Categorie:Volendam

Een gezellig vissersdorp in elk seizoen

Het oude vissersdorp Volendam ligt bij het IJsselmeer, niet ver van Amsterdam. Het dorp staat onder meer bekend om zijn fraaie haven, de vishandel, het authentieke Nederlandse karakter en de klederdracht. Een fantastische bestemming voor ieder seizoen!

  • Bezoek Volendam en bewonder de oude haven en de authentieke kleine huizen.
  • Ontdek de geweldige musea van Volendam.
  • Trakteer uzelf op vis in de haven en laat u fotograferen in klederdracht.

Volendam: klederdracht en liefde voor muziek

Dit eeuwenoude dorp ligt aan het Markermeer en stond ooit via de Zuiderzee in verbinding met de Noordzee. Vanwege de gunstige ligging aan het water kende het dorp veel vissers. In tegenstelling tot de rest van Noord-Holland was Volendam grotendeels katholiek. Dat was niet het enige waarin de Volendammers afweken van de rest, ze hadden ook hun eigen klederdracht en dialect, het Volendams.

Tegenwoordig komen toeristen nog steeds voor de in klederdracht gestoken inwoners, maar ook voor de fraaie vissershuisjes en leuke souvenirwinkels. Volendam is ook bekend om zijn muzikale inwoners: Volendam heeft verschillende bekende artiesten en ook de ‘palingsound’ voortgebracht. En vergeet, als u Volendam bezoekt, niet om een broodje gerookte paling te eten!

De zeven leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Volendam

Volendam staat bekend als een vissersdorp met typische, authentieke huisjes. Rondwandelen is dan ook de beste manier om Volendam te ontdekken, bijvoorbeeld over de Dijk of door Het Doolhof. In deze oude buurt van het dorp staan leuke oude vissershuisjes in een doolhof van straten die eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uitoefenden op kunstenaars en schilders.

  • De popmuziek die uit Volendam komt, wordt ook wel Palingsound genoemd. Dit is een verwijzing naar de vis die veel bij Volendam werd gevangen. In het Palingsoundmuseum hoort u meer over de bijzondere kenmerken van deze muziekstijl.
  • In hetzelfde pand als het Palingsoundmuseum vindt u palingrokerij Smit Bokkum, waar Jan Smit de scepter zwaait, die tevens het museum oprichtte. Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding zien hoe de paling wordt gerookt volgens eeuwenoude traditie. In het bijbehorende restaurant worden heerlijke palinggerechten geserveerd.
  • In het Volendams Museum is de typische klederdracht van het vissersdorp te zien, evenals ruimtes met authentieke inrichting uit de vorige eeuw. Daarnaast zijn er scheepsmodellen, schilderijen en andere kunstwerken te bewonderen. Ook is in het museum het zogenaamde ‘sigarenbandjeshuisje’ te zien, van een Volendammer die de wanden van zijn huis beplakte met mozaïeken gemaakt van 11 miljoen sigarenbandjes.
  • Waar klederdracht is, zijn klompen nooit ver weg. In de Wooden Shoe Factory aan de haven kunt u meer te weten komen over het maken van dit degelijke schoeisel, waarvan u er ook een paar van kunt kopen voor in de tuin.
  • Nederland en kaas: onlosmakelijk verbonden. In de Cheese Factory Volendam wordt uitleg gegeven over de traditionele productiemethoden en kunt u natuurlijk ook kaas kopen. Een beleving voor alle zintuigen!
  • Net als in de rest van Nederland is ook in het traditionele Volendam de nieuwste technologie te vinden. In Experience Volendam kunt u onder meer een holografische weergave zien van een woonkamer uit 1916 en kunt een stormachtige scheepsreis uit dezelfde tijd beleven in een film in virtual reality.
  • Heeft u al een foto van uzelf in traditionele klederdracht? Een klederdrachtfoto is een leuk souvenir om mee naar huis te nemen. U kunt er een laten maken bij Foto de Boer aan de Haven 82.

Waar kunt u lekker eten?

In Volendam zijn aan de Dijk talloze leuke restaurantjes en cafés te vinden. In gelegenheden als Lotje aan de Haven en Grand Café Restaurant De Dijk kunt u terecht voor een lekkere maaltijd en uw favoriete drankje. En vergeet vooral ook niet om tijdens uw bezoek aan Volendam te genieten van verse vis.

Bezoek Volendam 

Volendam trekt het hele jaar door duizenden toeristen. Als u in juni een bezoek aan Volendam wilt brengen, kunt u dat leuk combineren met het Volendamweekend, of met een uitstapje naar Marken en de Zaanse Schans. 

Ontdek de omgeving

In de omgeving van Volendam liggen verschillende leuke dorpen aan het IJsselmeer, zoals EdamMonnickendam en Marken. U kunt ook een bezoek brengen aan de Alkmaarse kaasmarkt, die van april tot september plaatsvindt. Als u vroeger in het jaar in Volendam bent, kunt u uw bezoek combineren met een bezoek aan de Keukenhof, waar miljoenen tulpenbollen in bloei staan.

Bereikbaarheid van Volendam

Volendam ligt noordelijk van de hoofdstad Amsterdam en het vliegveld Schiphol, en is vanaf daar binnen een half uur te bereiken met het openbaar vervoer. Maar u kunt ook op de fiets van Amsterdam naar Volendam. De tocht is zeker de moeite waard.

Volendam heeft geen treinstation, maar u bent met de bus vanaf Amsterdam Centraal in een half uur in Volendam. Als u met de auto komt, kunt u in het centrum parkeergelegenheid vinden, bijvoorbeeld in de parkeergarage Havenhof. Het is een aanrader om uw eigen fiets mee te nemen (of er bij aankomst een te huren), omdat de vlakke omgeving rond Volendam zich uitstekend laat verkennen op de fiets.

Tip van de redactie

Maak een boottocht met de Volendam Marken Express en ontdek het leuke kleine dorp Marken. Ga langs bij Sijtje Boes, loop door de gezellige steegjes en drink een kopje koffie in de oude haven. Of boek een pannenkoekenarrangement en trakteer uzelf op een heerlijke pannenkoek op het idyllische schiereiland Marken met zijn fraaie vuurtoren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer