Wijken

De hoogtepunten van het jaar 2019 in Holland

29 van 34 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Nederlands bekendste schilder Rembrandt van Rijn stierf. Verschillende musea besteden aandacht aan het werk van deze meester, zoals het onlangs heropende Museum De Lakenhal in Leiden. Dit zijn de hoogtepunten om naar uit te kijken in 2019.

  • Holland viert de schilder Rembrandt, ter gelegenheid van zijn 350e sterfdag.
  • Bezoek het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land bij het Markermeer.
  • Verschillende grote evenementen maken van 2019 een echt festivaljaar!

Saskia en Rembrandt: Liefde in de Gouden Eeuw

Zij was zijn grote liefde: Saskia Uylenburgh, een jonge en mooie patriciërsdochter uit Leeuwarden. Ze inspireerde de grote kunstenaar, die haar verschillende keren portretteerde en als vrouwenfiguur liet terugkomen in zijn werken. In het Fries Museum in Leeuwarden is tot en met maart 2019 een tentoonstelling te zien over deze beroemde dochter van de stad: Rembrandt & Saskia, Liefde in de Gouden Eeuw. De tentoonstelling gaat niet alleen in op de rol van Saskia in het werk van Rembrandt, maar ook op de huwelijkstradities in de zeventiende eeuw. De leuke, vrolijke kanten van het huwelijk komen in de tentoonstelling aan bod, zoals verliefdheid en bruiloften, maar ook de minder leuke, zoals kindersterfte en overspel. Geluk en verdriet - zo was het ook in het huwelijk van Rembrandt en Saskia. Het stel trouwde in 1634 in het dorp Sint Annaparochie in Friesland, en verhuisde later naar Amsterdam. Van hun vier kinderen werd alleen hun zoon Titus volwassen. Ook Saskia overleed in Amsterdam, waarschijnlijk aan tuberculose, net voor haar dertigste verjaardag. Ze werd begraven in de Oude Kerk, waar haar graf nog steeds te zien is.

Holland viert het Rembrandt-jaar!

In 2019 herdenkt Holland niet alleen de liefde tussen Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh, maar ook de 350e sterfdag van de beroemde Nederlandse schilder. Dat is een mooie gelegenheid om ook extra aandacht aan hem te besteden en de tijd waarin hij leefde, de Gouden Eeuw, met een jaar van tentoonstellingen en evenementen. Belangrijk evenementen in 2019 in dat kader zijn de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis, die vanaf 31 januari tot 15 september te bezichtigen is in Den Haag, en de tentoonstelling Jonge Rembrandt, die van 2 november 2019 tot en met 9 februari 2020 plaatsvindt in Museum De Lakenhal in Leiden. Circa veertig schilderijen, honderdtwintig etsen en twintig tekeningen geven inzicht in met name het vroege werk van de grote meester.

Een overzicht van alle evenementen rond Rembrandt en de Gouden Eeuw vindt u in ons Rembrandt Overzicht 2019.

Heropening in juni 2019: Museum De Lakenhal in Leiden

De Rembrandt-tentoonstelling is een van de eerste hoogtepunten die in 2019 weer in De Lakenhal te zien is, na een drie jaar lange renovatie. Vanaf 15 juni 2019 is het fraaie oude gebouw uit 1640 in het centrum van Leiden weer open voor het publiek. De tentoonstellingsruimte is uitgebreid, om meer ruimte te bieden aan de collectie van ruim 23 duizend objecten. Topstukken zijn onder meer schilderijen van Rembrandt en Jan Steen, maar ook zilveren en glazen voorwerpen, meubels, beeldhouwwerken, keramiek en foto's, bijvoorbeeld van de bekende fotograaf Erwin Olaf. Meer informatie over Museum De Lakenhal in Leiden!

Must see in Delft in 2019: Pieter de Hooch

Hij is dan misschien niet zo beroemd als Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer, die ook uit Delft kwam, maar wie het werk van Pieter de Hooch ziet, valt al snel voor de magie ervan. Een jonge vrouw en haar dienstmeid in de woonkamer, een vrouw die appels schilt bij de haard, een jonge moeder met haar kind in een Delftse achtertuin: op de schilderijen van Pieter de Hooch is het dagelijks leven te zien van gewone mensen in het Delft van de zeventiende eeuw. Door het harmonieuze samenspel van kleur, licht en perspectief vestigde Pieter de Hooch zijn naam als kunstenaar wiens schilderijen u meenemen naar de wereld van de Gouden Eeuw. De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer is van 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 te zien in Museum Prinsenhof in Delft.

Nationaal Park Nieuw Land: het grootste door de mens gecreëerde natuurpark ter wereld

Het Markermeer is van oudsher een geliefde plek voor zeilers en bootbestuurders. Er zijn pittoreske haventjes en het meer staat in verbinding met een aantal andere grote meren, zoals het IJsselmeer. Het Markermeer is nu een nieuwe bezienswaardigheid rijker: midden in het meer zijn een aantal eilanden gecreëerd, de Marker Wadden. Deze eilandjes van zand, klei en slib zorgen voor dieptes en natuurlijke oevers in het Markermeer, waar flora en fauna van kunnen profiteren. Naar verwachting gaan trekvogels dit als broedgebied gebruiken. Het eerste eiland is al open voor bezoekers. In 2019 komen er nieuwe faciliteiten, zoals een klein restaurant op het strand met een bezoekerscentrum, een kampeerterrein en een aantal kleine huisjes. Er zijn al drie vogelkijkhutten gebouwd. De Marker Wadden en het Markermeer vormen samen met de natuurgebieden de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land, het grootste door de mens gecreëerde natuurpark ter wereld. Ontdek meer hoogtepunten van natuur in Nederland.

Hoogtepunten festivaljaar 2019

The Flying Dutch, het grootste elektronische openluchtdancefestival in Nederland, vindt in de zomer van 2019 plaats op drie locaties tegelijk: in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Bij dit evenement zijn de dj's zelf de vliegende Hollanders: de beste Nederlandse dj's vliegen per helikopter tussen de verschillende locaties. The Flying Dutch 2019 is op zaterdag 1 juni. Een ander spectaculair hoogtepunt is de Dutch Design Week. De Dutch Design Week, het grootste designevenement in Noord-Europa, vindt van 19 tot en met 27 oktober plaats in Eindhoven. Op zo'n honderd locaties verspreid over de hele stad kunnen bezoekers het werk van ongeveer 2600 ontwerpers bewonderen.

Ontdek welke andere festivals er in eigen land te bezoeken zijn op Events 2019.

Boek vast een hotel in de designstad!

Op zoek naar een leuk hotel zodat u een aantal dagen naar de Dutch Design Week kunt? In Eindhoven zijn allerlei soorten overnachtingen te boeken, van betaalbare studentenhotels tot luxe vijfsterrenaccommodaties. Bekijk het aanbod en boek vandaag nog!