Mata Hari: de mythe en het meisje

182 keer bekeken

28 van 29 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

De Mata Hari-tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden, met als ondertitel ‘de mythe en het meisje’ biedt een uniek inzicht in het leven van de in Friesland geboren superster, die bekendheid genoot als een van de populairste exotische danseressen ooit, maar ook als spionne. Deze grote tentoonstelling is onderdeel van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele hoofdstad van Europa, en werpt een nieuw licht op haar levensverhaal via onder meer brieven, persoonlijke bezittingen, foto's en onlangs vrijgegeven militaire dossiers.

  • Ontdek een van de intrigerendste verhalen uit de Friese geschiedenis in het Fries Museum, van 14 oktober 2017 tot 2 april 2018.
  • Ontdek nieuwe aspecten aan het dramatische levensverhaal van Mata Hari via recent vrijgegeven Franse militaire dossiers.
  • Haar verhaal is slechts een van de vele opwindende, verrassende elementen waarmee je kennis kunt maken tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018.

Duik in de geschiedenis van een Fries icoon

De in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari hield de Europese media in haar ban als exotisch danseres in Parijs. Tijdens de bloeitijd van haar carrière, van 1903 tot circa 1912, stond de vrijgevochten non-conformiste van alle kanten in de belangstelling. Mata Hari leefde als een echte Friezin in het hier en nu en haalde uit haar leven wat erin zat. Haar talloze affaires maakten de Franse autoriteiten achterdochtig, wat er uiteindelijk toe leidde dat ze in 1917 op 41-jarige leeftijd werd geëxecuteerd.

Van 14 oktober 2017 tot 2 april 2018 wijdt het Fries Museum een grote tentoonstelling aan dit icoon, met de titel ‘Mata Hari: de mythe en het meisje’. Honderd jaar na haar dood heeft Frankrijk nu eindelijk haar dossier vrijgegeven, dus reken op enkele verrassingen!

Ontdek het hele verhaal in het Fries Museum

In het Fries Museum is een indrukwekkende collectie Friese kunst, cultuur en historische voorwerpen te zien. Met de spannende tentoonstelling over Mata Hari biedt het museum nu een kijkje in het leven van deze geraffineerde verleidster. Via brieven, persoonlijke bezittingen, foto's, kostuums, zeldzame beelden van optredens en nu ook militaire dossiers kun je de echte vrouw achter de mythe leren kennen. Nieuwe bronnen werpen een nieuw licht op haar leven, van haar vroege jeugd tot de met intriges gevulde jaren voor haar dood, en op de vraag of ze echt een spionne was. Leeuwarden is, samen met de provincie Friesland, Culturele hoofdstad van Europa 2018. En is er een betere manier om kennis te maken met de geschiedenis van deze provincie dan door in het verhaal te duiken van een van de beroemdste Friezen?

Een dubbelspionne of een verraden verleidster?

Mata Hari is in alle opzichten een icoon. Ze was een ware femme fatale, maar haar verhaal is ook symbolisch voor de neergang van Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na een fijne jeugd trouwde ze vanwege allerlei familieperikelen met een legerofficier die haar mishandelde en met wie ze in Nederlands-Indië belandde. Toen het huwelijk schipbreuk liep, ging Mata Hari naar Parijs om een nieuw leven te beginnen. Ze begon in 1903 als ruiter in het circus, maar kreeg langzaamaan steeds meer bekendheid als exotisch danseres. Die kunst keek ze af bij de Parijse sterren van dat moment.

Met haar flirterige karakter wist ze de aandacht van een groot aantal mannelijke bewonderaars op zich te vestigen. Ze was minnares van een scala aan hooggeplaatste heren, waaronder politici, hoge militairen en zelfs een miljonair, die in het begin van de twintigste eeuw nog weinig voorkwamen. Ze maakte gebruik van de Nederlandse neutraliteit om vrijelijk naar het buitenland te reizen tijdens de Eerste Wereldoorlog, en kreeg zo ook een affaire met een Russische piloot. Toen hij ernstig letsel opliep, werd haar een ultimatum gesteld: ze mocht haar gewonde minnaar alleen zien als ze voor Duitsland zou spioneren. De meningen verschillen nog steeds over de vraag of ze echt als spionne optrad, maar ze werd uiteindelijk in Frankrijk schuldig bevonden aan spionage en op 17 oktober 1917 ter dood gebracht door een vuurpeloton.

Tip van de redactie: Laat de diva in jezelf los en ga even lekker shoppen in Leeuwarden om daarna het bruisende nachtleven in de duiken.

Ontdek meer in de omgeving
Mata Hari: de mythe en het meisje
Adres: 
Wilhelminaplein 92
8911BS Leeuwarden
Bekijk deze video: Leeuwarden-Fryslân 2018