Leeuwarden - Friesland 2018

In 2018 viert Leeuwarden - Friesland dat het Culturele hoofdstad van Europa is met een uitgebreid, rijk cultureel programma met honderden fantastische, unieke evenementen. Er is een uitgebreid scala van festivals, shows, optredens en concerten te bezoeken in Friese steden en op het weidse platteland. Zo komen de huizenhoge Reuzen van Royal de Luxe voor het eerst naar Nederland, zijn er tentoonstellingen over visionaire Friese iconen als Mata Hari en M.C. Escher en worden er in alle historische steden in de regio 11 fonteinen aangelegd, ontworpen door 11 visuele topkunstenaars. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de ongekende waaier aan evenementen die nieuw erfgoed zullen opleveren voor de bijzondere gemeenschap van de regio. Er is dan ook nooit een beter moment geweest om een bezoek te brengen aan Leeuwarden en Friesland, een adembenemend mooi deel van Nederland.

Dompel je onder in het unieke gemeenschapsgevoel en het mooie landschap van Friesland tijdens Sense of Place en 11Fountains
Ontdek prachtige kunst tijdens Leeuwarden-Friesland 2018

Dompel je onder in het jaar waarin Leeuwarden - Friesland Culturele Hoofdstad van Europa is.

Bezoek Leeuwarden - Friesland in 2018 en dompel je onder in de overweldigende festiviteiten rond de Culturele hoofdstad van Europa met fantastische spektakels, prachtige landschappen en inspirerende gezelschappen. Tijdens dit jaar vol spektakel zullen grenzen verdwijnen doordat mensen uit heel Europa samenkomen rond grote thema’s als duurzaamheid, identiteit, integratie en gemeenschap, en intussen kennismaken met de unieke natuur en cultuur van Friesland. Na een grootse opening in het weekend van 27 en 28 januari 2018 gaan meer dan vijftig grote projecten en honderden gemeenschapsinitiatieven van start. Het landschap en de steden worden omgevormd tot het perfecte podium voor de vele attracties van Leeuwarden - Friesland.

Een van de hoogtepunten is Sense of Place, waarin de door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen Waddenzee en omgeving een hoofdrol krijgen, met innovatieve landkunst en architectuurprojecten. In de onderling zo verschillende steden van Friesland zijn 11 Fonteinen te bewonderen. 11 beroemde internationale visuele kunstenaars creëerden voor elke stad een uniek kunstwerk, waarin de rijke historie en cultuur tot uitdrukking komt. En tijdens een driedaags theaterspektakel zijn de indrukwekkende Reuzen van Royal de Luxe voor het eerst in Nederland te zien.

Maak kennis met de culturele iconen van Friesland tijdens Leeuwarden - Friesland 2018

Naast de indrukwekkende hoogtepunten heeft Leeuwarden - Friesland een scala aan tentoonstellingen en evenementen in petto die je niet mag missen. Ze bieden bezoekers een uitgelezen kans om met Friezen in contact te komen en kennis te maken met de taal, geschiedenis en open gemeenschap, of ‘iepen mienskip’ van de provincie. Zo zijn er tentoonstellingen van vooraanstaande Friese iconen als Mata Hari en M.C. Escher in een van de culturele parels van Leeuwarden: het Fries Museum. Aan de voorstelling ‘De Stormruiter’, die ook in Leeuwarden plaatsvindt, doen bijna honderd Friese paarden mee. Het spektakel vertelt het verhaal over de eeuwige strijd tegen het water. In het project ‘De 8ste Dag’ komen technologie, onderwijs, vakmanschap en volksvermaak samen in een enorme Rube Goldbergmachine, die een kettingreactie in gang zet tussen honderden objecten, optredens en voorstellingen.

Tijdens het festival ‘Welcome to the Village’ zetten koks, boeren, timmerlui en anderen een tijdelijk zomerdorp op en bundelen ze ideeën en talenten. Boeren en dichters uit heel Europa wisselen hun oogst en poëzie uit tijdens ‘Potatoes go Wild’. In Harlingen vormen grote zeilschepen de achtergrond voor het internationale literaire festival The Sea! The Sea!, dat wordt gehouden tijdens het laatste weekend van The Tall Ships Races 2018. Het thema is de rol van de zee in onze manier van leven. Terwijl in Sneek, duizenden muzikanten en tienduizenden toehoorders zich verzamelen voor het muziekfestival At the Watergate. En in november kun je het allemaal nog eens overdoen tijdens ‘Re-opening’, waarbij talloze evenementen de meest gedenkwaardige momenten van Leeuwarden - Friesland 2018 opnieuw tot leven roepen en een nieuwe visie wordt gepresenteerd op de toekomst van de regio.

Bekijk deze video: Leeuwarden-Fryslân 2018