Dada in Drachten

312 keer bekeken

31 van 38 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Kom meer te weten over een belangrijke episode uit de Nederlandse kunstgeschiedenis met tentoonstellingen en evenementen over Dada en De Stijl van Museum Dr8888 in Drachten, als onderdeel van Leeuwarden- Fryslân 2018, Culturele hoofdstad van Europa. Bezoekers van deze bijzondere tentoonstellingen en evenementen kunnen zich onderdompelen in de visuele kunst, mode, architectuur en poëzie die hoorde bij de avant-gardistische kunststroming en zijn tegenhangers van De Stijl.

  • Kom in Museum Dr8888 en in de straten van Drachten meer te weten over de kunststroming die het sociaal realisme, surrealisme en andere vormen van modernisme voortbracht.
  • Ontdek wat de historische connectie is van Drachten met Dada en De Stijl en welke rol de stad had bij het verspreiden van de boodschap van deze stroming in Nederland en daarbuiten.
  • Verheug je op een jaar vol kunst en cultuur.

Dada te zien in Drachten

Van oudsher was er al een sterke band tussen Drachten, de op twee na grootste stad van Friesland, en de kunststromingen Dadaïsme en De Stijl. De vrijdenkende en vrijgevochten kunststroming Dada, die in 1916 in Zürich werd opgericht, werd omarmd door de artistieke gemeenschap in Drachten. Rond 1920 zorgden Drachtense kunstenaars als de broers Thijs en Evert Rinsema, samen met architect en De Stijl-oprichter Theo van Doesburg, dat Drachten op de kaart kwam van Dada en De Stijl. Dit feit wordt in 2018 in Drachten (opnieuw) herdacht. Gedurende heel 2018 organiseert Museum Dr8888 tentoonstellingen en evenementen die gewijd zijn aan de wilde en wondere wereld van deze avant-garde kunststroming.

Programma Dada in Drachten

Het dadaïsme kenmerkte zich door zijn vrijgevochtenheid en verwerping van het burgerlijke kapitalisme, de Stijl richtte zich op het gebruik van rechte lijnen en primaire kleuren. Beide stromingen veroorzaakten een eeuw geleden een artistieke revolutie die moderne kunstkringen in de hele wereld beïnvloedden. Het feit dat de artistieke gemeenschap van Drachten deze kunststromingen omarmde geeft weer hoe progressief en creatief dit kleine Friese stadje kan zijn. Museum Dr8888 nodigt je uit om de invloed van deze stromingen in 2018 (opnieuw) te ontdekken.

Hoogtepunten van ‘Dada in Drachten’ zijn onder meer:

  • 28 januari - 8 april 2018: Beyond Dada and De Stijl Part 1
  • 22 april - 8 juli 2018: Kind van Mondriaan: Siep van den Berg / De Stijl in Straatsburg
  • 22 juli- 30 september 2018: Beyond Dada and De Stijl Part 2
  • 14 oktober 2018 - 13 januari 2019: Fries Expressionisme: Not Afraid of the New

Naast de spannende tentoonstellingen in Museum Dr8888 wordt er ook een openluchtprogramma georganiseerd en is er een Mondriaan tot Dutch Design-route. De focus is niet alleen op de visuele kunst, ook mode, architectuur en poëzie komen aan bod.

Tip van de redactie: Blijf werken aan je kennis van kunstgeschiedenis in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, waar een grote verzameling tegels, aardewerk en keramiek te bewonderen is in een prachtig achttiende-eeuws paleis.

Ontdek meer in de omgeving
Dada in Drachten
Adres: 
Wilhelminaplein 92
8911BS Leeuwarden

Accommodatie in Friesland

Zoekt u een accommodatie in Friesland? Bekijk het aanbod aan hotels en vakantiehuizen in deze regio met prachtig uitgestrekte natuurgebieden en de Friese meren. Breng ook een bezoekje aan de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Lees meer
Bekijk deze video: Leeuwarden-Fryslân 2018