Escher op reis

2.314 keer bekeken

69 van 75 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Water dat omhoog stroomt, trappen die naar het oneindige leiden en vogels die uit de grond groeien. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele iconische beelden die ontsproten aan het uitzonderlijke brein van de Friese kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Het werk van deze ongeëvenaarde visionair hangt inmiddels aan muren en in galeries over de hele wereld. In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele hoofdstad van Europa organiseert het Fries Museum een tentoonstelling over het fascinerende werk van Escher. Bezoekers kunnen zien waar hij de inspiratie vandaan haalde voor enkele van zijn meest iconische creaties en bijzondere stijl. De tentoonstelling is te bezichtigen van 28 april tot en met 28 oktober 2018. Laat deze kans niet lopen om een onbekende wereld te komen verkennen en kennis te maken met zijn briljante weergaven van oneindigheid, symmetrie en perspectief.

  • Maak kennis met de bekendste iconen van Friesland tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018
  • Bewonder de mathematische precisie en artistieke schoonheid van het werk van M.C. Escher tijdens deze tijdelijke expositie, die wordt gehouden van 28 april tot en met 28 oktober 2018.
  • Ontdek een van de culturele parels van Leeuwarden: het gewaagde Fries Museum met zijn grote open ruimtes.

Bekijk Escher met andere ogen tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018

Escher was een van de populairste kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn werk is uniek, en hij was een meester in het scheppen van kunst uit onmogelijke situaties en optische illusies. De tentoonstelling ‘Escher op reis’ in het Fries Museum begint in 1898, toen Escher werd geboren in het stadspaleis van Leeuwarden. Dit gebouw huisvest inmiddels het Keramiekmuseum Princessehof. Na zijn jeugd in Nederland reisde Escher naar de mediterrane zon en bergen in Italië. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen zijn tekeningen van Italiaanse dorpen en donkere illustraties van het nachtelijke Rome uit deze periode bewonderen. In deze tijd begon Escher te experimenteren met bijzondere en ongebruikelijke perspectieven. Nadat hij uit Italië naar Nederland terugkeerde, zette hij zijn ervaringen om in het maken van complexe, wiskundige tekeningen en het scheppen van onmogelijke werelden. De iconische werken waarmee Escher roem en bewondering oogstte, vormen het hoogtepunt aan het einde van de reis.

Een fascinerende tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden

De tijdelijke Escher-tentoonstelling wordt in 2018 gehouden in het gewaagde Fries Museum met zijn grote open ruimtes. Het museum is, met zijn glazen façade en gigantische uitstekende dak op 25 meter hoogte, op zichzelf al van artistieke en culturele waarde. Het is ook de ideale uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door het Friese landschap, of door Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie.

Naast de grote expositie over het werk van Escher, is vanaf 26 januari 2018 in het Fries Museum de tentoonstelling ‘Phantom Limb: Art Beyond Escher’ te zien, met indrukwekkende installaties van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. De installaties zetten bezoekers op het verkeerde been en nemen ze mee naar een wereld waarin niets is wat het lijkt. Ze roept vragen op over de objectieve waarneming van de werkelijkheid, net als in het werk van Escher. Daarnaast organiseert het Museum het hele jaar projecten onder de noemer ‘Planeet Escher’ in de provincie, om uiteenlopende groepen in de gemeenschap samen te brengen met Escher als verbindende factor.

Doe mee aan het Royal Frisian-programma van Leeuwarden-Fryslân 2018

Deze fascinerende tentoonstelling is onderdeel van het Royal Frisian-programma van Leeuwarden-Fryslân 2018 (vernoemd naar ‘Royal Friesian’, zoals Friese paarden in het buitenland bekendstaan). Het programma besteedt aandacht aan de beroemde zonen en dochters van de provincie. Escher, die de wereld tijdens zijn reizen kennis liet maken met zijn kunst, is een perfect voorbeeld van de manier waarop de culturele invloed van Friesland zich uitstrekte naar Europa en daarbuiten.

Tip van de redactie: Liefhebbers van het werk van M.C. Esscher mogen ook Escher in Het Paleis in Den Haag niet missen. Het voormalige koninklijke paleis het Lange Voorhout herbergt een permanente tentoonstelling met de betoverende artistieke creaties van Escher, waar jong en oud zich in kunnen verliezen.

Ontdek meer in de omgeving
Escher op reis
Adres: 
Wilhelminaplein 92
8911BS Leeuwarden

Accommodatie in Friesland

Zoekt u een accommodatie in Friesland? Bekijk het aanbod aan hotels en vakantiehuizen in deze regio met prachtig uitgestrekte natuurgebieden en de Friese meren. Breng ook een bezoekje aan de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Lees meer
Bekijk deze video: Leeuwarden-Fryslân 2018