Sense of Place

1.974 keer bekeken

20 van 42 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Met Sense of Place kun je op een ontdekkingstocht door landschapskunst en landarchitectuur waarin de door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen Waddenzee de hoofdrol speelt. Van mei tot september 2018 gaan bezoekers met de grootse projecten van dit onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 en het programma voor de Culturele hoofdstad van Europa terug naar de natuur, naar een plek waar dijken, weilanden en bossen in harmonie zijn met de zee, de duinen en het strand.

  • Benut deze kans om kennis te maken met innovaties in landschapskunst en architectuur tijdens Leeuwarden- Fryslân 2018.
  • Bezoek het betoverende eiland Terschelling tijdens Oerol, als het landschap dienst doet als podium voor toneel, straattheater, kunst en muziek.
  • Bezoek de omgeving en beleef een van de meest ambitieuze projecten van Leeuwarden- Fryslân 2018, Culturele hoofdstad van Europa.

Kunst en experimenten in het unieke Friese landschap

Elke zomer trekken 50.000 bezoekers naar de stranden en duinen van Terschelling. Tijdens het Oerol Festival is het bijzondere landschap van het eiland het podium voor toneel, straattheater, kunst en muziek. In 2018 reikt de ambitie van de oprichters van dit bijzondere evenement zelfs nog verder. In Sense of Place werken kunstenaars, landschapsarchitecten, biologen en water- en bosbouworganisaties op nieuwe manieren samen om te laten zien hoe het landschap zich ontwikkelt en heeft ontwikkeld. In dit openluchtlaboratorium leveren verrassende combinaties en grootse ideeën innovatie op en een gezamenlijke ervaring die leidt tot diversiteit en verandering.

Een nalatenschap voor Friesland en de Friese gemeenschap

Gedurende vijf maanden in 2018 zal het unieke landschap van het Waddengebied centraal staan als plek waar kunst en de natuurlijke omgeving elkaar ontmoeten en samensmelten tot verrassende vormen en ideeën. Of het nu bij een dijk is in de vorm van een naakte vrouw, bij een mobiele heliostaat die zich door het landschap beweegt of bij een rond paviljoen dat zich in zee uitstrekt, bezoekers van de kunstwerken van Sense of Place zullen de prachtige omgeving vanuit een nieuw en ander perspectief bekijken. Dit is de ideale manier om na te denken over de natuurlijke, sociale en economische processen waardoor het Friese landschap en de Friese gemeenschappen zijn vormgegeven. Na 2018 zal Sense of Place zich ontwikkelen tot een permanent project voor landschapskunst. Het zal nieuwe bezoekers naar het gebied blijven trekken en als katalysator dienen voor het ontstaan van nieuwe grensoverstijgende gemeenschappen uit werelden die elkaar niet eerder ontmoetten.

Sense of Place-projecten in het Waddengebied

In Sense of Place is het unieke Friese landschap podium en hoofdrolspeler tegelijk. Dit concept dwingt bezoekers met andere ogen naar de natuur te kijken. De bijzondere, in samenwerking tot stand gekomen evenementen voor Leeuwarden- Fryslân 2018 vestigen de aandacht op het samenspel tussen mens en planeet.

Een van de hoogtepunten is bijvoorbeeld ‘Camera Batavia’, een soort camera obscura in een toren die werd gebouwd in de duinen langs de Waddenkust. Bezoekers zien het landschap, de getijden en het zonlicht op een heel nieuwe manier, doordat ze via een bolle spiegel in alle richtingen kunnen kijken.

Een ander verrassend werk dat je op een nieuwe manier naar het land en het gebruik ervan laat kijken is ‘Dijk van een Wijf’ van kunstenares Nienke Brokke. Dit is een gigantisch beeld van een liggend vrouwelijk naakt, gemaakt van aarde en gras van de dijk bij het Friese dorp Holwerd. Dit organische monument, dat bij de heupen en schouders zo'n twintig meter hoog is, vormt een grens tussen land en zee. Zo wordt het beeld een beschermvrouw voor Friesland, die de aarde en de mensen beschut tegen het water.

Op andere locaties worden kwelders als een Mondriaanschilderij vormgegeven en zal een nieuw buitengaats zwembad de zeewering verbinden met een Escherachtig paviljoen net boven de vloedlijn.

Overnachten in Friesland

Kom naar de Waddenzee en de Sense of Place-projecten tijdens Leeuwarden- Fryslân 2018 om bij te tanken en je te laten verrassen. Overnacht in een van de Friese steden of waai lekker uit op Ameland of Terschelling.

Ontdek meer in de omgeving
Sense of Place

Accommodatie in Friesland

Zoekt u een accommodatie in Friesland? Bekijk het aanbod aan hotels en vakantiehuizen in deze regio met prachtig uitgestrekte natuurgebieden en de Friese meren. Breng ook een bezoekje aan de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Lees meer
Bekijk deze video: Leeuwarden-Fryslân 2018