Nationaal Park De Hollandse Duinen

Langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, naadloos verweven met grote steden, ligt Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit is de plek waar natuur stad en zee verbindt. Midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland kunt u binnen korte afstand zowel een zeehond zien als winkelen in karakteristieke winkeltjes.

Laad foto's
  • Wandel dwars door chique Den haag via parken en duinen naar de kust.
  • Ontdek cultuur middenin de natuur.
  • Zoek de energie op in de duinen.

In Nationaal Park Hollands Duinen vindt u meer dan 4.500 hectare waardevolle natuur, 46 kilometer strand, bossen, prachtige dorpen, kleurrijke bollenvelden, statige landgoederen, talloze interessante musea en historische gebouwen.

Energie

Hollandse Duinen geeft energie én u kunt er uw energie kwijt. Het gebied de Zandmotor is opgezet als kustverdediging en gelijktijdig een paradijs voor rustzoekers, wandelaars en surfers. De afgeschermde ondiepe lagune is een prima plek om het kitesurfen onder de knie te krijgen. Dwars door de duinen loopt de beachtrailrun Noordwijk. Een gpx-bestand leidt de hardlopers door het afwisselende gebied.

Cultuur middenin de natuur

Voor liefhebbers van oude en moderne kunst zijn er diverse musea op korte afstand. In de duinen van Scheveningen ligt museum Beelden aan Zee met moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst. De nabijheid van de Noordzee en de duinen is overal zichtbaar. In Wassenaar ligt tussen bossen, weilanden en wateren Museum Voorlinden. Binnen zijn er wisselende tentoonstellingen en buiten komen vijf landschappen samen.

Rijk verleden

Het duinlandschap is ruim 5000 jaar geleden ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Op sommige delen van de Nederlandse historie nog steeds zicht- en/of tastbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld oude watertorens, akkerlandjes, prachtige landhuizen en overblijfselen van de Atlantikwall; de verdedigingslinie die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde om een invasie vanuit zee te voorkomen.

Nationaal Park De Hollandse Duinen