© Photodigitaal.nl - Shutterstock
Categorie:Drenthe

Coevorden

Het oudste plaatsje van Drenthe is Coevorden. Tijdens periodes van welvaart werden hier prachtige huizen, kerken en het enige kasteel van Drenthe, kasteel Coevorden, gebouwd. Nog steeds kunt u deze bezoeken.

Het enige kasteel van Drenthe

Eerder dan het plaatsje Coevorden zelf, bestond het Kasteel Coevorden. Het kasteel werd op een kunstmatige heuvel gebouwd op de handelsroute vanuit Groningen en Friesland naar Duitsland. Aan de voet van de heuvel groeide een kleine nederzetting uit tot het huidige Coevorden. Tegenwoordig kunt u hier dineren en ook overnachten.

Stervormige vestingstad

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1566-1648) kreeg Coevorden de stervormige ommuring met grachten. Coevorden werd een vestingstad en maakte deel uit van een verdedigingslinie langs de Nederlands-Duitse grens. In het Stedelijk Museum komt u meer te weten over de geschiedenis van Coevorden. De maquette van de vestingstad is het pronkstuk van de collectie en laat de situatie aan het begin van de 19e eeuw tot in detail zien. Het museum is gevestigd in het voormalig Arsenaal van het Musketkogelhuis en ligt aan de oude haven van Coevorden.

Stadswandeling door Coevorden

De beste manier om de historie te beleven is via een stadswandeling. Bekijk de monumenten, de renaissancegevel uit 1631, de synagoge, het kasteel en het Arsenaal waar tegenwoordig het Stedelijk Museum zit, samen met de bibliotheek en het VVV-kantoor.

Ook in de buurt van Coevorden is genoeg te beleven. In de stad Emmen bezoekt u bijvoorbeeld het WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer