© Ronal Wilfred Jansen - Shutterstock
Categorie:Drenthe

Dwingeloo

Het dorp Dwingeloo heeft al jaren een grote aantrekkingskracht. Het is een typisch Drents dorp met een authentieke brink.

  • Bezoek dit gemoedelijke dorp nabij het Dwingelderveld.
  • Geniet van de prachtige natuur in elk seizoen.
  • Combineer Dwingeloo met een bezoek aan Assen of Hoogeveen.

Natuur

De aantrekkelijkheid van deze omgeving wordt voor een groot deel bepaald door de natuur. Zo’n dertig procent van de totale oppervlakte bestaat uit bossen. Aan de rand van de heide torent een radiotelescoop hoog boven de bomen uit. Met deze radiotelescoop, ook wel hemeloor genoemd, wordt de melkweg bestudeerd.

Nationaal Park Dwingelderveld

Het park bestaat uit de Dwingelose Heide, de Kraloërheide, de Anserdennen en de boswachterij Dwingeloo. Ruim driekwart van het gebied wordt gevormd door bos, heide, water en veen. Breng dan in het voorjaar een bezoek aan dit dorp, wanneer de krentenbomen volop in bloei staan. Volle trossen witte bloemen sieren de hele omgeving.

Toren Sint Nicolaaskerk

Dwingeloo heeft een bijzondere kerktoren. De toren onderscheidt zich van andere kerken door de ui-vorm. De bouwstijl komt uit de 14e eeuw en is met z’n gotische vormen zeer de moeite waard. In 1630 is de oude top ingestort, maar een jaar later werd de uivormige bekroning op de toren geplaatst en daar prijkt hij vandaag de dag nog steeds.

In de buurt

Nabij Dwingeloo in Drenthe vindt u uiteraard het Nationaal Park Dwingelderveld waar u wandelingen en fietstochten kunt maken door de prachtige natuur. Dichtbij vind u de wat grotere steden Assen en Hoogeveen. Vergeet ook zeker geen bezoek aan Giethoorn te brengen en maak een rondvaart door het naastgelegen Nationaal park Weerribben-Wieden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer