© Leonie Wiers via Marketing Drenthe
Categorie:Drenthe

Fietsroute ‘Rondje Drentsche Aa’ (32 km)

Stap op de fiets en ontdek de schitterende natuur en cultuur van het Nationaal Park Drentsche Aa. Van ruige heidevelden tot eeuwenoude hunebedden; u ziet het allemaal tijdens een ‘rondje Drentsche Aa’!

  • Fiets door ongerepte natuur in Drenthe en ontdek de mooiste historische dorpjes.
  • Bezoek de pre-historische grafkelders, de ‘hunebedden’.
  • Geniet van een lekkere lunch in één van de historische dorpjes langs de route.
De provincie Drenthe biedt een schitterende combinatie van natuur en cultuur. Zo ziet u er de mooiste uitgestrekte bossen, houtwallen en heidevelden, maar ook hunebedden en schitterende historische molens. Deze route laat u in één dag talloze hoogtepunten van Nederland zien.

Drenthe op z’n mooist

Tijdens de fietsroute ‘Rondje Drentsche Aa’ bestrijkt u een groot gedeelte van het fraaie Nationaal Park Drentsche Aa. Vanaf het moment dat u vertrekt ziet u gelijk het prachtige beekdal van het Schipborgsche Diep rechts van u liggen en fietst u al snel langs Landgoed Schipborg, gebouwd door de beroemde architect Berlage.

Hunebedden en Schotse Hooglanders

Na het Landgoed Schipborg komt u bij ‘de Gasterse Duinen’; een schitterend en uniek gebied van stuifzandduinen met middeleeuwse karrensporen en een hunebed. Ook ziet u de Nieuwlanden, waar mooie Schotse Hooglanders staan te grazen. Nadat u de Westersche Lage Landen en het beekdal van het Rolderdiep bent gepasseerd komt u al snel weer bij twee hunebedden, namelijk ‘de tweeling (D17 en D18) van Rolde’.

Proef de lokale zuivel

Iets verderop langs de route, en ook heel bijzonder, is ‘kaasmakerij Karwij’ waar op ambachtelijke wijze ‘Drentsche Aa zuivelproducten’ worden gemaakt uit biologische melk. In de winkel kunt u het een en ander kopen om te proeven.

Mooie molens

Wanneer u de route vervolgt komt u langs de grote brink van Rolde met de ‘korenmolen van Rolde’ uit 1873. Deze bijzondere molen is zeker een bezoekje waard. Net als de prachtige korenmolen ‘De Zwaluw’ uit 1837, die u verderop de route passeert. Het eindpunt is Parkeerplaats Kymmelsberg, waar u ook gestart bent. Al met al een heerlijke fietstocht door het mooie Drentse land!

De adressen die u onderweg passeert:

Landgoed Schipborg, Borgweg 66, Schipborg
kaasmakerij Karwij, Hunebedweg 4, Rolde
De korenmolen van Rolde, Grote Brink 24, Rolde
café/restaurant ‘De Aanleg’, Asserstraat 63, Rolde
korenmolen ‘De Zwaluw’, van Echtenstraat 47, Hoogeveen

Praktische informatie:

  • Aantal kilometers: 32
  • Begin- en eindpunt: Parkeerplaats Kymmelsberg te Schipborg

Download hier meer fietsroutes in Drenthe

Drentsche Aa bij Oudemolen
Categorie: Lezen

De Drentsche Aa

Breng een bezoek aan de laatste beek van Nederland, die al eeuwen vrij door het landschap meandert.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Cycling Lifestyle – Waarom fietsen in ons DNA verankerd zit

Spring achterop en ervaar de Nederlandse fietscultuur, ontmoet nieuwe fietspioniers en laat je inspireren om ons mooie land zelf op de fiets te ontdekken.

Lees meer