National Park Dwingelderveld, Dutch province of Drenthe is a nature reserve with wooden walkways
© Photodigitaalnl via Shutterstock
Categorie:Drenthe

Nationaal Park Het Dwingelderveld

Geurende bossen, bloeiende heide en stuifzandvlaktes. Je vindt het allemaal in Nationaal Park Dwingelderveld. In dit uitgestrekte natuurgebied liggen de Dwingelose Heide en de Kraloëerheid. Dit is het grootste aaneengesloten vochtige heidegebied in Noordwest-Europa.
Adres:
Benderse 22
7963RA Ruinen
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
Nergens anders in West-Europa vindt je zo’n groot nat heidegebied als in de provincie Drenthe. Binnen de 3.700 hectare van het Nationaal Park Dwingelderveld worden heidevelden met plassen afgewisseld met bos en stuifzand. Naast de struikheide en de dopheide is dit het leefgebied voor veel zeldzame planten, vogels, vlinders en bijna alle Nederlandse reptielen.

Drentse Natuur

In het Dwingelderveld liggen meer dan vijftig vennen en veentjes waar een rijke en bijzondere flora en fauna omheen is ontstaan. Je kunt hier bijvoorbeeld spechten, buizerds, valken, adders, ringslangen en reeën tegenkomen. Voor de kenner is het hoogtepunt van een bezoek aan Dwingelderveld het zien van de zeldzame veenvlinder.

Ondanks de vele vennen en natte heide is Dwingelderveld goed te verkennen te voet of te fiets. Over sommige vennen zijn paden aangelegd, zodat u een halve meter boven het water loopt. U kunt ook een bezoek brengen aan de schaapskooi, die wordt gebruikt voor de twee kuddes schapen die het natuurgebied onderhouden.

Witte wieven of jeneverbessen

Op sommige plaatsen in het Dwingelderveld groeien honderden grillige jeneverbessen bij elkaar. Vroeger zag men deze struiken tijdens de schemering wel eens aan voor ‘Witte wieven’ en durfde men niet meer de heide op. De majestueuze jeneverbesstruiken hebben allerlei vormen: van plat, via bolrond tot zuilvormig.

Slangen, spechten, roofvogels

Het natuurgebied herbergt vele bijzondere dieren. Je kunt er bijvoorbeeld adders, ringslangen, reeën, vossen en spechten tegenkomen. In het Dwingelderveld zijn de groene specht, de zwarte specht, en de grote bonte specht de meest voorkomende spechten. Ook zweven er imposante roofvogels rond zoals grote buizerds. En met een beetje geluk krijgt u een slechtvalk of ruigpootbuizerd in de kijker.

Huifkar en schapen drijven

Tijdens de zomermaanden worden veel activiteiten georganiseerd. Laat je door een gids leiden naar de mooiste plekjes van Dwingelderveld, neem een rit in een van de huifkarren over de heide en woon een demonstratie schapen drijven bij. De huifkar maakt het ook voor mindervaliden mogelijk om de natte heide te betreden.

Ontdek dit schitterende natuurgebied en spot de schaapskuddes en Schotse Hooglanders.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer