© Ellen van den Doel
Categorie:Flevoland

Marker Wadden

De Marker Wadden is een eilandengroep van vijf eilanden in het Markermeer en onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het is een piepjong kunstmatig aangelegd natuurgebied en nog volop in ontwikkeling. Natuurliefhebbers en vogelspotters kunnen hier als ontdekkingsreizigers rondwandelen. Kijk uit over de rietkragen en duintopjes met strandplevieren en oeverzwaluwen. Welke nieuwe diersoorten kunt u spotten?

  • Beleef de zoetwaterwadden vanaf het water en leg uw boot aan bij het Haveneiland.
  • Verken als een ontdekkingsreiziger het nieuwste stukje Nederland.
  • Kom alles te weten over de dieren en planten tijdens een excursie met de boswachter.
De Marker Wadden zijn vanaf 2016 aangelegd als natuurherstelproject. De ‘slibdeken’ op de bodem van het Markermeer maakt het water troebel en verstikt het onderwaterleven. De nieuwe eilanden met verschillende ondieptes en oeverbegroeiingen maken het water weer helder en verbeteren de natuurlijke leefomgeving. 

Veranderende natuur

Het jonge natuurgebied is omringd door water en verandert voortdurend. Dit levert voor biologen en onderzoekers steeds nieuwe verrassingen op. Zo zijn er inmiddels allerlei trekvogels gespot, vleermuizen en een IJseend met jonge kuikens. Een broedende IJseend is zelfs in Nederland nog niet eerder aangetroffen.

Bezoek het Haveneiland

Een van de eilanden is toegankelijk voor bezoekers. U kunt er komen met een eigen boot, met een charterschip of met een speciale veerdienst vanuit Lelystad. Er zijn meerdere charterschepen die dagtochten aanbieden, vanuit verschillende havens zoals Hoorn, Enkhuizen, Lelystad. Zogenaamde ‘eilandwachters’ ontvangen u op het Haveneiland. Zij geven informatie en soms rondleidingen. Er zijn drie prachtige vogelkijkhutten, een indrukwekkende uitkijktoren, 12 kilometer aan wandel- en vlonderpaden en een heerlijk strand. In het eilandpaviljoen of op het terras geniet u van een hapje en drankje met uitzicht over het Markermeer..

Het eiland krijgt beetje bij beetje steeds meer kleur en geur.
Heleen Verduijn, boswachter

Living lab

Wereldwijd is er nog niet veel bekend over het bouwen van een kunstmatig eiland met slib, zand en klei. Hoe maak je eilanden met dit slappe materiaal? Hoe ontwikkelt zich hier een nieuw ecosysteem? Welke dynamiek treedt er op? De Marker Wadden zijn een ‘Living lab’ voor het aanleggen van natuureilanden en natuurontwikkeling in de toekomst. Een bezoek aan de Marker Wadden biedt een unieke kans om de aangroei van de waddennatuur van begin af aan mee te maken. Hoe zou het eruit zien over tien jaar?

Tip: Sinds de zomer van 2020 kunt u overnachten op het Haveneiland in een energieneutraal eilandhuisje. Geniet van de stilte en ervaar het echte eilandgevoel met alleen de vogels om je heen. De huuropbrengsten komen ten goede komen aan de natuur op deze eilanden.

Ontdek bijzondere vogels, nieuwe eilanden in het Markermeer en man-made natuur onder zeeniveau!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer