Categorie:Flevoland

Noordoostpolder

Wist je dat Flevoland het grootste bloembollengebied van Nederland heeft? Vooral in de Noordoostpolder vind je hier prachtige tulpenvelden. Het nieuwe land, dat in de vorige eeuw is ingepolderd, bleek een vruchtbare grond voor tulpen en andere gewassen.

  • Fiets langs de tulpenvelden tijdens het jaarlijkse Tulpenfestival.
  • Ontdek het voormalige eiland Schokland, UNESCO Werelderfgoed.
  • Overnacht in het prachtige landschap van de Noordoostpolder.

Nieuw land gemaakt uit zee

De Noordoostpolder ligt in Flevoland en is ontstaan met de inpoldering van de Zuiderzee. In de 20ste eeuw ging men aan beide zijden van wat nu het IJsselmeer is, stukken land inpolderen. Dit moesten nieuwe landbouwgronden worden. In 1947 werden de eerste landbouwgronden in Noordoostpolder aan boeren uitgereikt. Door de inpoldering kwamen twee ook bijzondere eilandjes droog te liggen: Urk en Schokland.

Tulpenroute en pluktuinen

Lady in Picking Garden with her own picked tulips in bucket

Tegenwoordig vind je in de Noordoostpolder voornamelijk bloembollenvelden. In de lente fiets of wandel je langs dit schitterende landschap. Ook vind hier elk jaar het Tulpenfestival plaats. Volg de Tulpenroute en rijdt met de auto of de fiets langs uitgestrekte velden. Langs de route zijn op verschillende plekken activiteiten te beleven. Zo kan je tulpen plukken in de pluktuin of prachtige tuinen van boerderijen bekijken.

Do's & don'ts

Ontdek alle do’s en don’ts voor de mooiste tulpenselfie.

Pluktuinen in Nederland: pluk je eigen boeket en ontspan tussen de bloemen.

Schokland, een historische plaats

Het dorpje Schokland was vroeger een eilandje in de Zuiderzee. Met de inpoldering kwam het water rondom de plaats droog te liggen. Als eerste monument van Nederland kwam Schokland op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bezoek deze historische plaats en maak bijvoorbeeld een fietstocht naar het vissersdorp Urk.

Blijf je slapen in Flevoland?

Bekijk de leukste tips om te overnachten op of aan het water.

Tips!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Bloemen

Duik in de het verhaal van de Nederlandse bloemen, ontmoet kwekers en bloemisten en ontdek de beste insider tips.

Ga naar Bloemen