© Ellen van den Doel
Categorie:Flevoland

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn één van de meest ongerepte natuurgebieden van Europa. Het gebied is onderdeel van het Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland. Ontdek dit schitterende moerasgebied met ruige grasvlaktes en bijzondere dieren.

  • Ontdek het grootste moerasgebied van Europa met de vele vogels.
  • Spot de grootste kudde wilde paarden van Europa én de edelherten (een van de Grote Vijf wilde dieren van Nederland).
  • Ga op zoek naar de zeearend en volg de Wandelroute Zeearend naar een observatiehut met uitzicht over de plassen.
Adres:
Kitsweg 1
8218AA Lelystad
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Pioniernatuur

De Oostvaardersplassen zijn een mooi voorbeeld van pioniernatuur. Deze plassen zijn ontstaan bij het droogleggen van Zuidelijk Flevoland in 1968. Resultaat: een waar paradijs voor water- en moerasvogels. In het gebied bevindt zich een aalscholverkolonie, die je vanuit de vogelhutten langs de onverharde paden goed kunt bekijken. Je kunt ze vooral spotten op paaltjes in of rondom het water en natuurlijk ook in de bomen. Begin je tocht bij het bezoekerscentrum ‘De Trekvogel’.

Flora en fauna van Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is bij uitstek een vogelgebied. Vanaf de Oostvaardersdijk en Knardijk kun je de lepelaar, zeearend, aalscholver, zilverreiger, karekiet, zwarte ooievaar en vele andere vogelsoorten bestuderen. De dijken worden ook wel ‘vogelboulevards’ genoemd.

Vossen, reeën, hazen, vleermuizen en ontelbaar veel insecten wisten op eigen houtje het natuurgebied te vinden. Staatsbosbeheer besloot de natuur een handje te helpen en zette er heckrunderen, konikpaarden en edelherten uit.

Wandelroutes en kijkhutten

Een groot deel van het natuurgebied is afgesloten voor publiek, zodat de natuur hier ongestoord zijn gang kan gaan. Toch kun je in het gedeelte dat wel toegankelijk is alle flora en fauna bewonderen, inclusief oerbos, rietkragen, waterpartijen en grote grazers. Loop bijvoorbeeld de 5 kilometer lange Wandelroute Zeearend, die je naar een observatiehut brengt met ruim 2,5 kilometer vrij uitzicht over de plassen. De route start bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan de Kitsweg.

Op zoek naar De Grote Vijf

Edelherten, die deel uitmaken van De Grote Vijf wilde dieren van kun je het hele jaar zien in de Oostvaardersplassen. Maar zeker in het najaar, in de bronsttijd, is het een waar spektakel. Zie hoe de mannetjes hun territorium verdedigen, met elkaar op de vuist gaan om de mooiste dames en burlen over de vlakte. Wilt u de edelherten spotten, ga dan op een van de vele excursies die vanuit de bezoekerscentra worden georganiseerd.

Bezoekerscentra Oostvaardersplassen

Adres: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 Lelystad of Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1 in Almere  

Ontdek bijzondere vogels, nieuwe eilanden in het Markermeer en man-made natuur onder zeeniveau!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer