© Jasper Pluim via City Marketing Lelystad
Categorie:Flevoland

Het poldergebied Flevoland

Flevoland, de jongste provincie van Nederland is ontstaan in de 20e eeuw als gevolg van het grootste inpolderingsproject aller tijden. Waar eerst alleen water was, vindt u nu heerlijke natuur, cultuur en volop attracties.

  • Lees over het grootste inpolderingsproject ooit en ontdek hoe Flevoland is ontstaan.
  • Bezoek Batavialand en ervaar hoe Nederlanders het water leerden bedwingen.
  • Maak een fietstocht door de Flevopolder en bezoek de vroegere eilanden Schokland en Urk.

Van Zuiderzee naar IJsselmeer

De inpoldering, die begon in 1924 en leidde tot het ontstaan van het IJsselmeer, was een project van enorme omvang. Eerst werd de 2,5 kilometer lange Amsteldiepdijk aangelegd tussen het vaste land van Noord-Holland en het eiland Wieringen en daarna de Afsluitdijk. In 1932 was de klus geklaard en was de Zuiderzee veranderd in het IJsselmeer.

De nieuwe provincie Flevoland

In de decennia daarna werden steeds meer gebieden ingepolderd. Zo ontstond eerst de Noordoostpolder en werden vervolgens de eilanden Urk en Schokland bij het vasteland gevoegd. Pas daarna begon men met de aanleg van Oostelijk Flevoland om de bevolking van de overvolle Randstad op te vangen. Beetje bij beetje ontstond zo de 12e provincie van Nederland; Flevoland.

Bodemschatten

© Toerisme Flevoland

Bijzonder is ook het feit dat er tijdens de droogmaking van Flevoland honderden scheepswrakken tevoorschijn kwamen. De vroegere Zuiderzee was altijd druk bevaren en nu werden vele van de schepen die destijds waren vergaan, teruggevonden. Daarmee is Flevoland nu één van de grootste “droge” scheepskerkhoven ter wereld. Er zijn maar liefst 435 scheepswrakken met bijna 33.000 voorwerpen gevonden, uit de periode van 1200 en 1900.

Batavialand

Wilt u een goed beeld krijgen van dit unieke inpolderingstraject, dan is Batavialand in Lelystad een aanrader! Aan de hand van een grote verzameling objecten, documenten, kaarten, filmmateriaal, werktuigen en gereedschappen ontdekt u de geschiedenis van dit unieke project. Voor de kinderen zijn er presentaties waar zij zich dijkbouwer, archeoloog of sluiswachter wanen en leren ze hoe Nederlanders het water al eeuwen lang hebben beheerst.

Fietsroutes door de polder

Wilt u de unieke natuur van de drooggelegde polders van dichtbij zien, dan is een fietstocht beslist een leuke manier. Zo kunt u kiezen voor de eilandenroute, waarbij u onder meer Urk en Schokland bezoekt. Een andere mooie route is de terp tot eiland route. Tijdens deze route fietst u door fraaie bollenvelden en langs het landgoed Oldruiterborgh. Absoluut de moeite waard!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer