Schokland Noordoostpolder
© VisitFlevoland via Nederland Waterland
Categorie:Flevoland

Schokland en Urk

In de Noordoostpolder in Flevoland liggen twee unieke ‘eilanden op het droge’, Schokland en Urk. Deze archeologische plekken, waar al eeuwenlang mensen wonen, laten zien hoe Nederland en het water altijd met elkaar verbonden zijn.

  • Bezoek UNESCO Werelderfgoed Schokland en ontdek de vele archeologische vindplaatsen en rijksmonumenten.
  • Wandel door de steegjes op Urk en eet een visje aan de gezellige haven.
  • Kom alles te weten over de geschiedenis van Schokland en Urk.

Wat kunt u doen op Schokland en Urk?

Schokland, een eeuwenoud eiland in de vroegere Zuiderzee, ligt sinds de inpoldering van de Noordoostpolder op het droge. Met vele rijksmonumenten en bijzondere woonterpen is Schokland een indrukwekkende locatie. Ruim 160 archeologische vindplaatsen tonen hier de ontwikkeling en cultuur van de bewoners van Schokland; van jager-verzamelaar tot boer en polderbewoner. Zo zijn er in 1984 zelfs menselijke voetafdrukken gevonden van ruim 4000 jaar oud! Deze voetafdrukken zijn in Museum Schokland te bewonderen.

Eeuwenlang was het een drukbevolkt eiland waar men leefde van de visserij en overzeese handel. De aanhoudende strijd met stormvloeden en overstromingen dwingen de Schokkers – op de vuurtorenwachter na – het eiland echter te verlaten. Toen later delen van de voormalige Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, werden drooggelegd verloor Schokland ook haar bakenfunctie voor de scheepvaart en werd het een eiland in de polder. Dit voormalige eiland is het eerste Nederlandse monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Ook de geschiedenis van Urk is eeuwenoud en die historie is nog altijd merkbaar in haar cultuur. In dit sfeervolle vissersplaatsje hoort u nog altijd dialect spreken en kunt u prachtig wandelen door de oude steegjes, of ‘ginkies’. Er is een gezellige haven waar u een vers visje kunt eten en een bezoek aan de vuurtoren, de monumenten en het museum zijn eveneens de moeite waard. Een tochtje over het IJsselmeer moet u ook echt eens gedaan hebben. Maar let op, zondag is voor de gelovige Urkers een rustdag, dus u kunt het beste doordeweeks of op zaterdag gaan.

Voor beide ‘eilanden’ geldt dat het tegenwoordig schitterende locaties zijn vol fraaie cultuur en historie.


Meer in de omgeving

Bent u op bezoek bij Schokland en Urk, dan is een bezoek aan erfgoedpark Batavialand ook zeker aan te bevelen. Hier leert u alles over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland en ontdekt u meer over het scheepvaart-verleden van Nederland. Ook is een bezoek aan het Waterloopboos of Nationaal Park Nieuw Land een aanrader.

Meer info over Schokland en Urk vindt u op Schokland.nl en Tourist info Urk.

Bekijk deze video: Schokland en Urk

Beleef Schokland en Urk

Categorie: Lezen

Varen in Flevoland

Huur een boot of vaar mee en beleef een heerlijk vrijheidsgevoel op de Flevolandse wateren.

In Flevoland kunt op de meest bijzondere plekjes pal aan het water eten. Bekijk hier onze tips!

Prachtige route over de bijzondere, voormalige eilanden Schokland en Urk.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Leven op én met het water

Water, een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Ontdek de rijke historie, ontmoet lokale én internationale waterhelden en reis mee langs de meest iconische plekken. Dompel je onder in het verhaal van Nederland, Waterland.

Lees meer